Åtgärder mot ekobrott kan stärka kampen mot fattigdomen

New York, 210304 (IPS) – Världens statskassor går varje år miste om enorma belopp på grund av internationell pengatvätt och skatteflykt. Det slår hårt mot arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen, konstateras i en ny rapport.

Världens länder bör enas om en global överenskommelse för att stärka den finansiella integriteten, i syfte att stärka arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen. Det skriver FN-panelen FACTI i en ny rapport.

Ibrahim Mayaki, tidigare premiärminister i Niger och ordförande för panelen, säger att det bland annat handlar om att sätta stopp för de kryphål som används för pengatvätt och att motverka korruption och skattebrott – samt att genomföra åtgärder för att förhindra medverkan från banker, revisorer och jurister.

Enligt panelen, som består av tidigare regeringschefer, centralbankschefer, forskare och företrädare för företag och organisationer, genomgår upp emot 2,7 procent av världens årliga samlade bruttonationalprodukt pengatvätt. Samtidigt uppges företagens strävan efter att undgå att betala skatt kosta världens statskassor motsvarande 600 miljarder dollar om året.

Enligt rapporten kan en tiondel av världens förmögenheter vara gömda utomlands, vilket gör att enorma skatteintäkter går förlorade i många länder.

Som exempel nämns att skatteflykten kostar Bangladesh lika mycket som det skulle kosta att ge ytterligare nio miljoner äldre i landet tillgång till ett socialt skyddsnät, medan Tchad skulle kunna bekosta ytterligare 38 000 klassrum och Tyskland skulle kunna bygga 8 000 nya vindkraftverk.

Professor Kunal Sen, chef för forskning om utvecklingsekonomi vid FN-universitetet, säger till IPS att läget är särskilt allvarligt just nu.

– Utvecklingsländerna har drabbats av snabbt minskande skatteintäkter på grund av den ekonomiska kris som pandemin har förorsakat. I denna tid är det nödvändigt att förhindra de stora förluster som statskassorna drabbas av på grund av de illegala finansiella flödena, säger han.

Kunal Sen säger att statliga intäkter har en avgörande betydelse för finansieringen av bland annat utbildning, sjukvård och infrastruktur.

– Det finns ett behov av en global koordinering av skattepolitiken, helst under ledning av världens industrialiserade länder, för att begränsa skatteflykt och pengatvätt.

James A. Paul, tidigare ordförande för organisationen Global Policy Forum, säger att den nya rapporten är mycket belysande – även om resultaten inte är förvånande.

– Det är en förödande analys av det korrupta globala finanssystemet och hur dess finansiärer undergräver välstånd, rättvisa och legitimitet, säger han till IPS.

Enligt James A. Paul innebär det nuvarande systemet ett stort hinder i arbetet för att kunna uppnå de hållbara utvecklingsmålen.

Thalif Deen