FN varnar för stor svältkatastrof i Jemen

New York, 210222 (IPS) – Jemen kan vara på väg mot den värsta svältkatastrof världen upplevt på decennier, varnar FN:s humanitäre chef Mark Lowcock.

Mark Lowcock lämnade på torsdagen en lägesrapport inför FN:s säkerhetsråd om den mycket svåra situationen i det krigshärjade landet. Enligt honom finns det nu 16 miljoner människor i Jemen som går hungriga – varav 5 miljoner lever ytterst nära svältgränsen. Detta i ett land som har 29 miljoner invånare.

Enligt Mark Lowcock fortsätter den akuta undernäringen att förvärras. Närmare 400 000 små barn uppges att vara nära att dö av svält.

Situationen hänger nära samman med kriget i landet, säger Annabel Symington vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, till IPS.

– De alarmerande hungernivåerna i Jemen har orsakats av den sex år långa konflikten och det nästan totala ekonomiska sammanbrottet som lett till att över halva befolkningen står inför svår matbrist.

Dessutom har pandemin förvärrat situationen ytterligare, påpekar Annabel Symington.

Mark Lowcock varnar också för en offensiv från de Iranstödda huthirebellerna mot den regeringskontrollerade staden Marib, som enligt honom innebär en mycket farlig eskalering av konflikten.

– Den hotar att leda till att hundratusentals människor återigen tvingas att fly för sina liv vid en tidpunkt då alla borde göra allt de kan för att stoppa svälten, sade Mark Lowcock.

Mark Lowcock lyfte även fram de hinder som gör det svårt att nå ut med humanitär hjälp i landet, både i landets södra och norra delar.

Sedan i mars 2015 har kriget pågått mellan en koalition ledd av Saudiarabien och den Iranstödda huthirörelsen. Båda grupperna har sedan dess gjort sig skyldiga till mängder av människorättsbrott och överträdelser av internationella lagar.

Nyligen sade USA:s president Joe Biden att kriget i Jemen måste få ett slut, samtidigt som han drog tillbaka landets stöd för de saudiledda krigsinsatserna i landet. Annabel Symington säger att det ändå utgör ett visst hopp.

– Konflikten är den främsta orsaken till hungerkrisen i Jemen så varje steg som kan leda mot ett slut på kriget är positiva, säger hon till IPS.

Samira Sadeque