Satsningar på vattenkraft i katastrofdrabbade Uttarakhand kritiseras

Bhubaneswar, 210219 (IPS) – De flesta som sveptes bort av vattenmassorna i samband med glaciärkatastrofen i Himalaya arbetade på ett vattenkraftbygge i den drabbade regionen Uttarakhand. Den indiska regeringen satsar stort på utvecklingen av vattenkraft i delstaten – men kritiker varnar för stora risker.

Minst 58 människor dog och 164 personer saknas fortfarande efter att en störtflod av vatten och rasmassor den 7 februari krossade allt i sin väg i en dal i indiska Himalaya. En stor del av offren arbetade med bygget av vattenkraftverket Tapovan-Vishnugad när katastrofen inträffade.

Vattenkraftverket är bara ett av många som planeras i Uttarakhand, där myndigheterna i högre grad vill utnyttja floderna i de branta bergen för att stärka landets energiproduktion.

Enligt uppgift är redan ett 40-tal vattenkraftanläggningar i drift i Uttarakhand. Samtidigt planerar delstatsregeringen tillsammans med den federala regeringen och privata intressenter för ytterligare 87 nya projekt i regionen.

Kritiker har dock påpekat att även om vattenkraften kan ses som en ren energikälla så är floderna i Uttarakhand instabila. De pekar bland annat på riskerna för laviner och störtfloder och menar att det handlar om satsningar som kan bli mycket kostsamma.

År 2013 drabbades delstaten av enorma översvämningar efter långvariga och mycket intensiva skyfall. Händelsen anses vara den värsta klimatrelaterade katastrof som drabbat Himalaya under de senaste hundra åren. Efter det förbjöd Indiens högsta domstol en fortsatt utbyggnad av vattenkraften i delstaten – med hänvisning till att katastrofberedskapen var för dålig.

Sedan dess har dock både den federala regeringen och delstatsregeringen funnit metoder för att kringgå förbudet.

Samtidigt har studier visat att stora skogsområden på senare år har röjts i Uttarakhand för att bana väg för olika satsningar, däribland vattenkraftverk och elledningar.

Manipadma Jena