Stor oro bland FN-personal i Genève

Genève, 210212 (IPS) – Fjolåret var jobbigt för personalen vid FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, i Genève. Vid sidan av den stress som coronapandemin orsakade var arbetsplatsen omgärdad av rykten och stor osäkerhet – och inget tyder på att situationen är på väg att förbättras.

För personalen vid OCHA kännetecknades fjolåret av nedskärningar, omstruktureringar, rykten och diskussioner om att en del av personalen skulle förflyttas till Istanbul. Den planerade överförflyttningen av personal har skapat stor oro i Genève och lett till många sjukskrivningar.

Kritiker menar att det råder stora brister i den interna kommunikationen om de 23 tjänster som FN:s humanitära chef Mark Lowcock har sagt ska förflyttas till Istanbul. Några datum för när detta ska ske har dock inte meddelats till personalen – och OCHA:s pressavdelning svarar endast att förändringen ska genomföras för att spara kostnader och effektivisera verksamheten.

Trots detta meddelade Mark Lowcock i slutet av januari via Twitter att ett avtal hade slutits i samband med ett möte i Turkiet.

En anställd på OCHA, som inte vill bli citerad med sitt namn säger:

– Jag har arbetat med humanitära frågor i över 20 års tid och fick ett ultimatum från chefen för personalärenden i Genève – att antingen accepterar jag förflyttningen eller så kommer min tjänst i Istanbul att utlysas, säger personen.

Enligt henne är personalen på kontoret rädda för att drabbas av repressalier från ledningen.

Många i Genève är kritiska och menar att det humanitära arbetet riskerar att skadas om en del av verksamheten flyttas. Flera i personalen uppger också att Mark Lowcock tycks vara okänslig för hur de anställda påverkas av situationen.

Prisca Chaoui, vid det fackförbund som företräder 3 500 anställda vid FN-kontoret i Genève, UNOG, är samtidigt kritisk mot att fasta tjänster i Genève ska ersättas av fler tillfälliga anställningar – något som ska göras för att öka rörligheten bland OCHA:s personal.

Fackförbundet har även kritiserat ledningen hårt för dess behandling av personalen i samband med omstruktureringsplanerna. Mark Lowcock har kommenterat kritiken genom att hänvisa till att ledningen haft flera möten med personalens företrädare.

Isabel Garcia-Gill