Sydsudan: Konflikter och matbrist slår hårt mot befolkningen

Bonn, 210211 (IPS) – Trots att Sydsudan har gott om olja präglas tillvaron fortfarande för en mycket stor del av befolkningen av konflikter och brist på mat.

En FN-kommission har varnat för att fredsprocessen i Sydsudan gått in i ett låst läge – vilket utgör ett hot mot den framtida utvecklingen. Detta samtidigt som det rapporteras om ett ökande våld i flera av regioner, vilket förvärrat flyktingkrisen i landet ytterligare.

Enligt UNHCR har fler än fyra miljoner sydsudaneser tvingats bort från sina hem. Den största gruppen som flytt utomlands finns i Uganda, följt av Sudan, Etiopien, Kenya och Kongo-Kinshasa.

I slutet av förra året uppgav FN att nästan hälften av landets elva miljoner invånare led av akut brist på mat. Under förra året drabbades befolkningen av förvärrade konflikter, översvämningar men också av pandemins effekter.

I en färsk rapport konstaterar samtidigt den ansedda tankesmedjan International Crisis Group, ICG, att olika biståndsaktörer börjat bli utmattade efter alla år av fortsatta konflikter.  Och fortfarande saknas det en tydlig fredsplan i landet – trots de stora summor som satsats på humanitära insatser.

Alan Boswell vid ICG säger till IPS att det har börjat spridas en cynism bland många biståndsaktörer.

– De har förlorat alla visioner om hur ett fredligt Sydsudan ska kunna skapas och hur man kan hjälpa till att nå dit, säger han.

Enligt honom är bristen på en gemensam framtidstro bland sydsudaneser och biståndsaktörer oroande.

– Vi befarar att biståndsgivarna gradvis kommer att lämna Sydsudan – för att bara göra det minsta möjliga som krävs för att hålla människor vid liv, säger Alan Boswell.

Han menar att många sydsudaneser förlorat förtroendet för sina ledare på grund av den omfattande korruptionen.

I höstas slog ordföranden för FN:s människorättskommission för Sydsudan fast att landet lider av en korruption som har ”episka proportioner”.

Nalisha Adams