Ryssland och Kina stoppar fördömande av militärkuppen i Myanmar

New York, 210214 (IPS) – Ryssland och Kina blockerade i veckan ett fördömande av militärkuppen i Myanmar i FN:s säkerhetsråd. Båda länderna har sedan länge skyddat Myanmar – ett land som de exporterar stora mängder vapen till.

För att säkerhetsrådet skulle kunna enas om ett fördömande av kuppen krävdes det att alla 15 medlemmar ställde sig bakom det, något som de permanenta medlemmarna Ryssland och Kina inte var beredda att göra.

De båda stormakterna har länge skyddat Myanmar eftersom de har politiska, ekonomiska och militära relationer med varandra.

Myanmar publicerar inte några offentliga uppgifter om hur mycket pengar landet lägger på sitt försvar. Men enligt det svenska fredsforskningsinstitutet Sipris beräkningar köpte landet in vapen till ett värde av 2,4 miljarder dollar mellan 2010 och 2019 – varav den allra största delen kom från Kina och Ryssland.

Siemon Wezeman, forskare vid Sipri, säger till IPS att det bland annat handlade om örlogsfartyg och bepansrade fordon från Kina, samt ryska stridshelikoptrar.

I USA har landets nya president Joe Biden tydligt fördömt måndagens statskupp. I ett uttalande påpekar han att USA tidigare har lättat på sina sanktioner mot Myanmar eftersom landet varit inne i en demokratiseringsprocess. Men nu måste dessa åtgärder ses över igen, enligt presidenten.

Louis Charbonneau, FN-chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, är mycket kritisk till hur FN:s säkerhetsråd agerat mot Myanmar. Han menar att rådets långvariga oförmåga att agera mot de grova människorättsbrott som begåtts i landet har gett militären uppfattningen att de kan agera som de vill utan att riskera några allvarliga konsekvenser. Och det måste få ett slut nu, säger Louis Charbonneau i ett uttalande.

Louis Charbonneau säger att säkerhetsrådet måste kräva att alla politiska ledare friges omgående och att det civila demokratiska styret återupprättas, samtidigt som riktade sanktioner införs mot de militärer som bär ansvar för kuppen.

Thalif Deen