Energiomställning avgörande för klimatfrågan

Bonn, 210121 (IPS) – En övergång till förnybara energikällor är avgörande för att klimatkrisen ska kunna hanteras – och för att alla människor på jorden ska kunna få tillgång till el. Det var budskapet vid ett möte som nyligen hölls inför FN:s kommande klimatkonferens.

Vid det virtuella mötet konstaterade Fatih Birol, ordförande för Internationella energimyndigheten, IEA, att klimatutmaningen till stora delar handlar om energisektorn. Detta eftersom produktionen av den energi som vi använder till vardags och som driver världens ekonomier står bakom större delen av de globala utsläppen av växthusgaser.

Samtidigt konstaterade Fatih Birol att EU, Storbritannien, Japan och Kina alla har slagit fast ambitiösa målsättningar om att uppnå klimatneutralitet till 2050, respektive 2060. Dessutom kommer USA:s nya president Joe Biden att ansluta till målsättningen och ytterligare flera stora industrinationer kan vara på väg åt samma håll, konstaterade Fatih Birol.

– Frågan gäller hur dessa ambitioner ska förvandlas till verkliga åtgärder på energiområdet, underströk han.

IEA planerar att lansera en vägledning för hur nollutsläpp ska kunna uppnås. Detta inför det kommande klimatmötet, COP26, som enligt planerna ska hållas i Glasgow i november. I vägledningen kommer det enligt IEA att framgå hur omvandlingen mot förnybar energi ska gå till och vilka investeringar som kommer att krävas.

Vid mötet betonade FN:s generalsekreterare António Guterres att världens utvecklingsländer kommer att behöva stöd för att kunna lyckas med övergången från fossil energi. Han påpekade samtidigt att 789 miljoner människor i världen fortfarande tvingas leva utan tillgång på elektricitet – varav en majoritet bor i södra Afrika.

António Guterres underströk att alla världens medborgare måste kunna erbjudas tillgång till el – men att det också måste bygga på en miljövänlig energiproduktion.

Enligt IEA har allt fler människor kopplats in på elnäten på senare år, främst tack vare stora satsningar i det folkrika Indien. Men coronapandemin har haft en negativ inverkan på utvecklingen främst i södra Afrika, och enligt IEA finns det tecken på att siffrorna under förra året gick tillbaka i den regionen, för första gången sedan 2013.

Akinumi Adesina, ordförande för Afrikanska utvecklingsbanken, påpekade att det fortfarande finns 570 miljoner afrikaner som står utan el.

– Utmaningen handlar om att det produceras för lite el i Afrika. Men det innebär också en verklig möjlighet att kunna bygga upp pålitliga, billiga och hållbara energisystem, sade Akinumi Adesina.

Enligt honom har utvecklingsbanken lanserat energisatsningar som lett till att 16 miljoner afrikaner på senare år har fått tillgång till el från främst förnybara källor.

Banken lanserade nyligen en stor satsning på solkraft i regionen Sahel, som enligt planerna inom fem år kommer att kunna generera el till 250 miljoner människor, varav 90 miljoner som tidigare inte haft någon tillgång till el.

Enligt Akinumi Adesina kommer utvecklingsbanken i framtiden inte att stötta några nya energiprojekt som bygger på användningen av kol.

Nalisha Adams