Matkultur uppmärksammas av Unesco

Paris, 210107 (IPS) – Singaporiansk gatumat och couscous finns nu med på Unescos lista över immateriella kulturarv som anses värda att bevara.

Dessa var 2 av de 29 nyinval som Unesco gjorde på sin lista för immateriella kulturarv, i december.

För Singapores del innebär det att östaten för första gången hamnat på listan, med motiveringen att det handlar om en matkultur som kan ses som ”folkliga middagsrum”, där människor från olika bakgrunder ses för att äta och mötas.

Singapores så kallade ”hawker center” växte fram ur gatumatskulturen där olika kök erbjuder mat i en livlig stadsmiljö. Under förra året slog dock pandemin hårt mot kulturen då många kök tvingades stänga och kunderna blev allt färre.

Ny på listan blev även couscous, efter att Algeriet, Mauretanien, Marocko och Tunisien nominerat maträtten. Detta ledde i sin tur till diskussioner på sociala medier om alla de övriga länder som är kända för sin couscous, men som inte nämndes. Couscousen kommer ursprungligen från berbernas kultur i Algeriet och Marocko, men har sedan spridits över världen och gett upphov till många lokala kombinationer bestående av kött eller grönsaker.

Även den finländska bastukulturen klassas nu som immateriellt kulturarv av Unesco.