FN varnar för svåra effekter av minskade remitteringar

New York, 201210 (IPS) Många miljontals familjer i världen är beroende av pengar som skickas hem från anhöriga som jobbar utomlands – men under pandemin har de så kallade remitteringarna snabbt minskat. Resultatet är att ytterligare minst 33 miljoner människor nu riskerar att gå hungriga, visar en ny rapport från två FN-organ.

Förra veckan besökte 42-årige Gabriel Arias ett förmedlingsföretag i New York för att skicka hem pengar till sin familj i Dominikanska republiken. Fram till pandemin besökte han under de senaste åtta åren samma kontor var fjortonde dag, efter att ha fått sin lön.

Men i år har allt varit annorlunda, eftersom Gabriel Arias i maj blev av med jobbet som byggarbetare i samband med de strikta restriktioner som infördes i delstaten.

Sedan dess har han hankat sig fram på tillfälliga jobb och knappt haft råd att betala sin hyra. Sedan i juni har Gabriel Arias bara kunnat skicka hem pengar vid två tillfällen och han är nu orolig för hur det ska gå för familjen därhemma.

– Det har varit tufft eftersom jag har varit arbetslös en stor del av året på grund av covid-19. När jag kom hit kunde jag ingen engelska, men jag har kämpat hårt. Med tiden har jag lärt mig språket och kunnat försörja min familj på Dominikanska republiken, berättar Gabriel Arias för IPS.

Han är långt ifrån ensam. I en ny gemensam rapport varnar FN-organen Internationella organisation för migration, IOM, och livsmedelsprogrammet, WFP, för att de åtgärder som genomförts i världen för att hindra spridningen av coronaviruset kommer att få konsekvenser i många år framåt.

Enligt rapporten minskade den internationella migrationen kraftigt i samband med att världens länder införde hårdare inreseregler under pandemins första månader. Samtidigt ledde nedstängningarna till att arbetslösheten och bristen på mat snabbt ökade i många länder, vilket i sin tur tvingade allt fler att bege sig av hemifrån i jakt på en försörjning.

Restriktionerna har även lett till att de pengar som skickas hem från migrantarbetare har minskat drastiskt. Dessa remitteringar anses vara en livlina för upp emot 800 miljoner människor i världen, och utgör även en stor del av bruttonationalinkomsten för ett stort antal länder. Nu beräknas dessa summor att minska drastiskt under året, eftersom så många migrantarbetare har förlorat sina jobb.

Enligt rapporten riskerar över 33 miljoner människor att gå hungriga under nästa år på grund av de minskande remitteringarna.

Rapportförfattarna menar att det är möjligt att många migrantarbetare kommer att försaka sina egna behov för att kunna skicka hem pengar till sina anhöriga – men att det inte är en hållbar lösning. Dessutom kan konsekvenserna av de minskade remitteringarna bli stora för många länder som är djupt beroende av dessa inkomster.

Studien betonar också att pandemin har lett till en ännu mer sårbar situation för världens migrantarbetare.

De hårdare restriktioner som införts har lett till att allt fler människor nu tvingas genomföra farligare resor, säger Rafaelle Robelin vid IOM till IPS. Migrantarbetare löper dessutom en förhöjd risk att bli exploaterade, eller att förlora sina arbetstillstånd – samt har fått minskade möjligheter att resa till och tillbaka från sina hemländer.

FN-organen betonar att en välordnad migration måste utgöra en central del av återuppbyggnadsarbetet. Dessutom menar de att remitteringarna ska betraktas som en grundläggande finansiell service – vilket skulle kunna hjälpa många drabbade familjer.

Världssamfundet uppmanas också att agera för att migrantarbetare ska erbjudas grundläggande vård, inklusive tillgång till vaccin.

Alison Kentish