Lokala val i Indonesien kan få nationell betydelse

Jakarta, 201209 (IPS) – I veckan hålls lokala val i Indonesien där ett stort antal guvernörer, distriktsledare och borgmästare ska utses. Utgången kan även få betydelse på riksnivå – eftersom posterna ses som en grogrund för landets framtida nationella ledare.

Valet, som gäller 270 platser, skulle enligt planerna ha hållits i september, men flyttades fram på grund av pandemin.

Precis som i samband med presidentvalen råder det numera hård konkurrens om de valbara platserna. Så har det varit i Indonesien ända sedan president Suhartos 32 år långa auktoritära styre avslutades 1998. Under general Suhartos tid vid makten var det i stället han själv som utsåg alla lokala ledare, som i många fall hade militär bakgrund.

Ett exempel på hur viktig utgången i de regionala valen kan bli även på nationell nivå är landets president Joko Widodo. Han gick från att vara borgmästare i staden Surakarta till att vinna guvernörsposten i Jakarta 2012. Två år senare ställde han upp i presidentvalet och vann.

Att presidentens äldsta son Gibran Rakabuming Raka nu är en av kandidaterna för borgmästarposten i familjens hemstad Surakarta har därför fått stor uppmärksamhet.

Många av Indonesiens lokala politiska ledare har kopplingar till varandra genom släktskap, påpekar Khoirunnisa Nur Agustyati, ordförande för den valgranskande organisationen Perludem.

Hon säger att det är viktigt att det upprätthålls en rättvis konkurrens mellan olika kandidater. Detta för att förhindra att personer får fördelar genom att ha mäktiga släktingar.

– Det är verkligen inte bra för demokratin. Det behövs reformer inom partierna för att se till att rekryteringen sker på rätt grunder, säger hon.

Samhällsvetaren Emrus Sihombing vid Pelita Harapan-universitetet, menar att partiernas ledande kandidater enbart borde kunna väljas ut bland personer som varit politiskt aktiva under lång tid.

En annan fråga som analytiker lyfter fram är att de som ställer upp i valen kan behöva satsa stora summor på personliga valkampanjer. Det kan i sin tur leda till att politiker blir finansierade av grupperingar som i sin tur kräver något i gengäld när kandidaten väl blivit vald.

Korruption är ett återkommande problem i Indonesien. Landets statliga organ mot korruption, KPK, har de senaste 16 åren avslöjat och åtalat ett stort antal guvernörer, borgmästare och andra politiska ledare för korruptionsbrott.

Vinnarna i veckans lokala val kan ta sikte på att ställa upp i det kommande presidentvalet som ska hållas 2024.

En som av de ledande kandidaterna inför det valet är parlamentets talman Puan Maharani. Hon är dotter till den förre presidenten Megawati Sukarnoputri, som är ordförande för parlamentets största parti, Demokratiska partiet Kamp. Hon är dessutom barnbarn till det självständiga Indonesiens första president, Sukarno, och skulle därmed bli den tredje presidenten inom en dynasti, om hon vinner det kommande valet.

Warief Djajanto Basorie