Flera länder vill bryta stormakternas dominans i säkerhetsrådet

New York, 201208 (IPS) – Ett nytt försök att reformera FN:s säkerhetsråd har inletts och fyra starka kandidatländer uppges vara aktuella för nya permanenta platser i det mäktiga organet. Bedömare menar dock att de fem stormakterna med vetorätt inte heller denna gång kommer att vara beredda att ge upp sin särställning.

Det starkaste kandidaterna för nya permanenta platser i säkerhetsrådet är Tyskland, Indien, Japan och Brasilien.

Men om de skulle lyckas med sina ambitioner om att bryta det maktmonopol som hålls av de permanenta länderna med vetorätt – USA, Storbritannien, Frankrike samt Ryssland och Kina – så menar bedömare att risken är stor att de endast skulle uppnå en slags ”andra klassens” status. Detta eftersom stormakterna inte har visat några tecken på att vara beredda på att erbjuda fler länder vetorätt.

Samtidigt har flera afrikanska ledare sedan länge sagt att de inte kommer att vara beredda att släppa fram några fler permanenta medlemmar i säkerhetsrådet – om inte dessa också får vetorätt.

Kritiker menar att nya permanenta medlemmar utan vetorätt bara skulle förstärka den politiska diskrimineringen inom världsorganisationen – som inför omvärlden pläderar för behovet av jämlikhet men inte utövar samma principer på hemmaplan.

Vid ett möte inom Afrikanska unionen för två år sedan underströk Sierra Leones representant att kontinenten kräver att minst två permanenta platser – med vetorätt – ska gå till afrikanska länder. Det är en uppfattning som inte har förändrats bland afrikanska representanter.

Försöken att reformera säkerhetsrådet har pågått i över 20 års tid, men hittills har diskussionerna inte lett fram till några resultat.

Nu har dock FN-ambassadörerna Joanna Wronecka från Polen samt Alya Ahmed Saif Al-Thani från Qatar utsetts att leda arbetet med att försöka få liv i de strandade förhandlingarna om en reformering av FN:s tyngsta organ.

Flera bedömare säger dock till IPS att utsikterna för att några stora förändringar ska kunna drivas igenom är mycket små.

Diplomaten Anwarul K. Chowdhury, som varit ordförande i säkerhetsrådet och har en 50 år lång erfarenhet av arbetet inom FN, är mycket pessimistisk.

– Jag tror inte att insatserna för att reformera säkerhetsrådet har några möjligheter att nå några meningsfulla resultat – utan att den rådande ordningen är dömd att fortsätta, säger han till IPS.

Anwarul K. Chowdhury var tidigare Bangladeshs FN-ambassadör och undergeneralsekreterare fram till 2007. Han säger att det uppstår nya förväntningar vid varje försök att återstarta samtalen om reformer – och att det alltid finns förhoppningar om att de strandade diskussionerna till sist ska leda vidare. Men att resultatet alltid blir detsamma – att samtalen avslutas utan att några resultat har uppnåtts.

Enligt Anwarul K. Chowdhury brukar dock frågan finnas kvar på dagordningen, och varje ny ordförande för FN:s generalförsamling har förhoppningar om att just de ska lyckas bryta dödläget.

Han säger att om man ska döma av de tidigare försöken att reformera säkerhetsrådet så kommer arbetet att vara inriktat på att släppa fram nya permanenta medlemmar – som dock inte skulle få någon vetorätt. Och det skulle inte förbättra situationen med den bristande representationen, menar han.

– En sådan utvidgning skulle bara förstärka den skeva sammansättningen och tillfredsställa de nya permanenta medlemmarnas nationalistiska ambitioner, säger Anwarul K. Chowdhury.

Enligt honom visar historien att arbetet inom säkerhetsrådet i första hand har utnyttjats av de fem permanenta stormakterna för att föra fram deras nationella och strategiska intressen.

– Liksom många andra bedömare anser jag att en meningsfull reform av säkerhetsrådet måste börja med att vetorätten slopas. Det är välkänt bland alla FN-bedömare hur vetorätten – eller hotet om veto – har använts och utnyttjats under FN:s 75-åriga historia för att motverka de intressen som skulle gynna den globala freden och säkerheten, säger Anwarul K. Chowdhury.

Thalif Deen