Pandemin belyser hoten från biologiska vapen

New York, 201126 (IPS) – Coronapandemins enorma globala konsekvenser sätter ljuset på en återkommande farhåga – att konstgjorda sjukdomar ska användas som vapen.

Biologiska vapen är förbjuda enligt en FN-konvention. Samtidigt visar pandemin hur snabbt ett virus kan orsaka mängder av människors död och slå hårt mot världens ekonomier samt förorsaka att världsfattigdomen och hungern snabbt börjar öka. Allt detta utan att ett enda skott har avlossats.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA, säger till IPS att världen står inför flera kriser som riskerar att slå mycket hårt mot mänskligheten. Vid sidan om klimatförändringarna finns det också en fortsatt risk för ett kärnvapenkrig.

Men hon påpekar också att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har varnat för ytterligare ett hot som skulle kunna få katastrofala följder – om terrorister använde sig av biologiska vapen.

– Om en terrorgrupp skulle lyckas med den komplexa uppgiften att skapa och sprida ett biologiskt vapen så skulle det kunna få ännu dödligare konsekvenser än covid-19, säger Natalie J. Goldring.

Hon menar att det därför är av högsta vikt att världen gör allt som går för att förhindra en sådan utveckling – men också förstärker beredskapen för att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar.

När Antonio Guterres nyligen beskrev den ekonomiska förödelse som pandemin förorsakat varnade han samtidigt för riskerna för en ännu värre katastrof i form av så kallad bioterrorism – genom spridningen av livsfarliga virus eller bakterier.

Enligt generalsekreteraren har det visat sig att världen har en bristfällig beredskap för ”om en sjukdom medvetet skulle manipuleras för att bli mer smittsam, eller skulle släppas ut på flera platser samtidigt”.

FN-chefen uppmanade omvärlden att förstärka beredskapen för framtida sjukdomar, men sade också att större uppmärksamhet bör riktas mot riskerna för att sjukdomar medvetet ska användas som vapen.

Thalif Deen