Pandemins konsekvenser förödande för Karibien

New York, 201119 (IPS) – Frågan om en säkrad tillgång på mat har blivit allt viktigare i Karibien på grund av coronapandemin. Det gäller i synnerhet de länder som är beroende av den turism som nästan helt har upphört.

I de mest turismberoende länderna, som Saint Lucia, har pandemin slagit särskilt hårt mot många familjer som redan innan krisen hade låga inkomster. Marva Daniel vid Röda Korset på Saint Lucia säger till IPS att matbristen snabbt blev ett problem för dessa familjer när hotellen stängde.

I vissa länder i Karibien står turismen för en mycket stor del av bruttonationalprodukten och arbetstillfällena. Stängda hotell och tomma båthamnar har därför fått förödande effekter på ekonomierna – och slagit mycket hårt mot många familjer.

Under våren lanserade flera av regionens regeringar olika räddningspaket, Men det handlade främst om insatser som gav effekt under några månader. Och nu står det klart att pandemins effekter har blivit betydligt mer långvariga.

Vissa turistorter har långsamt börjat öppna igen och försöker locka människor att komma till Karibien för att jobba på distans från regionen. Miljontals människor som varit beroende av turismens intäkter står dock fortfarande utan inkomster.

Marva Daniel berättar för IPS att hennes organisation bidrar med att dela ut matpaket till över 2 300 familjer på lilla Saint Lucia. Röda Korset arbetar också med andra former av stöd för personer som har blivit arbetslösa.

Hon säger att frivilligarbetarna har tvingats arbeta på ett nytt sätt, genom att försöka nå ut med hjälp och samtidigt se till att hålla en säker distans till mottagarna. Vid sidan av coronaviruset har befolkningen på Saint Lucia dessutom drabbats av ett utbrott av denguefeber.

Marva Daniel oroar sig även över att nivån på de humanitära insatser som hennes organisation bedriver inte kommer att kunna upprätthållas länge till.

– Tyvärr kommer den här delen av vårt program att ta slut i december. Vi kommer att arbeta så gott vi kan efter det, men systemet med matkuponger kommer att avslutas vid årsskiftet, säger hon till IPS.

Alison Kentish