Många fler riskerar matbrist i krisens spår

New York, 201119 (IPS) – Antalet människor som står på gränsen till svält ökar snabbt i spåren av coronakrisen. Innan årsskiftet kan 270 miljoner människor i världen lida av hunger. Det uppger FN:s livsmedelsprogram, WFP.

 Coronapandemin har lett till att mängder av människor har förlorat sin försörjning. Men nedstängningarna har även slagit hårt mot världens matproduktion, och distributionen av mat.

I våras varnade WFP:s chef David Beasley för att världen stod inför två annalkande pandemier – i form av covid-19, men också genom en ökande världshunger. Nu betonar David Beasley att världssamfundet måste prioritera kampen mot hunger och konflikter för att kunna stävja en kommande global matkris.

Han påpekar att det för tre år sedan fanns runt 80 miljoner människor i världen som stod på gränsen till svält. Konflikter ledde sedan till att den siffran steg till uppskattningsvis 135 miljoner människor.

– Men på grund av covid och dess ekonomiska efterverkningar, är vi nu på väg från att ha haft 135 miljoner människor som stod på randen till svält till 270 miljoner, sade David Beasley vid ett digitalt fredsforum som hölls under förra veckan.

FN uppger att dess livsmedelsprogram, som nyligen mottog Nobels fredspris, nu förmedlar mer nödbistånd än någon gång tidigare.

Ett av de länder där WFP är verksamt är i det krigsdrabbade Jemen, ett land som enligt David Beasley genomgår ”världens värsta humanitära katastrof”. Vid sidan av konflikten är landet även mycket fattigt och har drabbats av extrema väderfenomen – en situation som ytterligare har förvärrats av pandemins konsekvenser.

Hittills i år uppger WFP att motsvarande åtta miljarder dollar har gått till humanitära hjälpinsatser. Men enligt David Beasley kommer det att krävas dubbelt så stora summor under nästa år. Han betonar att det internationella samfundet måste få fram de resurser som krävs för att bekämpa en annalkande hungerkris.

– 2021 kommer att bli ett mycket, mycket svårt år. Låt mig vara tydlig – om vi inte får de pengar vi behöver till vissa strategiska platser, så kommer det att leda till hungersnöd, destabilisering och massmigration. Så enkelt är det.

Vid samma fredsforum berättade Madagaskars president Andy Rajoelina om hur de nedstängningar som genomförts i landet för att minska smittspridningen fått stora negativa konsekvenser för matproduktionen.

– Pandemin har förvärrat matbristen. Särskilt tydligt är det i isolerade regioner i landets södra delar, där befolkningen redan innan krisen led av kronisk undernäring, sade Andy Rajoelina.

Han påpekade att regeringen är medveten om att det finns miljontals människor på Madagaskar som varje dag måste kämpa för att få tag på mat – och att restriktionerna inneburit att många av dem förlorat sina försörjningsmöjligheter. Andy Rajoelina medgav samtidigt att situationen i landets södra delar sedan länge varit allt för eftersatt.

Alison Kentish