Pandemin har förvärrat situationen för redan utsatta kvinnor

New York, 201112 (IPS) – Coronapandemins konsekvenser slår särskilt hårt mot flickor och kvinnor i utvecklingsländer – som drabbas hårdare av skolavhopp och brist på mat. Det uppger experter.

Catherine Bertini, tidigare chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, säger att hon redan för 25 år sedan höll ett tal på temat ”kvinnorna äter sist” – och att den situationen tyvärr förblivit högaktuell.

– Även inom extremt fattiga familjer är det mycket vanligt att kvinnorna skaffar fram maten och tillreder den, och sedan serveras männen och pojkarna först. Vissa saker kommer det att ta mycket lång tid att förändra, sade Catherine Bertini vid ett digitalt möte om pandemins konsekvenser för kvinnor och flickor som arrangerats av IPS.

Enligt Catherine Bertini fanns det under slutet av förra året uppskattningsvis 80 miljoner människor i världen som var i akut behov av mat. Det är en siffra som har ökat i spåren av pandemin.

WFP har konstaterat att miljontals fler människor nu riskerar svält på grund av pandemins konsekvenser i världens mest sårbara länder.

Enligt Catherine Bertini har flera faktorer under pandemin lett till en ökad brist på mat. Det handlar om den faktiska tillgången på mat, men också om försämrade ekonomiska förutsättningar.

– Detta ovanpå alla andra problem som de fattiga tvingas att hantera på så många platser, sade hon.

En större del av det matbistånd som WFP distribuerar går till kvinnor och flickor, eftersom de vanligtvis ansvarar för matlagningen.

– Men covid-19 har förvärrat allt det som redan tidigare var problematiskt för flickor och kvinnor över världen, sade Catherine Bertini.

Pandemin har enligt experter förstärkt många redan existerande orättvisor som drabbar kvinnor och flickor. Yasmine Sherif, ordförande för den globala fonden Education Cannot Wait, som arbetar för att stötta barn i krissituationer över hela världen, hänvisade vid mötet till en studie från Malala Fund som beräknar att 20 miljoner flickor kan komma att hoppa av skolan i samband med pandemin.

– I länder drabbade av konflikter kan skolorna stärka flickor, men också fungera som ett skydd för dem. De skyddar mot tidiga barnäktenskap och mot att de ska bli gravida medan de själva är barn. Skolorna erbjuder även ett skydd mot trafficking och könsbaserat våld, som kan öka i samband med konflikter och kriser – inte minst under pandemin, sade Yasmine Sherif.

Många av de flickor som nu hoppar av skolan löper risken att drabbas av extrem fattigdom. Enligt Yasmine Sherif är flickor en av de grupper som drabbas värst av en ökad brist på mat.

– Om vi inte investerar i flickor och kvinnor så kan vi inte tala om en hållbar utveckling, och vi kan heller inte tala om en återuppbyggnad efter pandemin, sade hon.

Susan Papp, chef för den internationella organisationen Women Deliver, säger till IPS att världens regeringar och beslutsfattare måste ha ett jämställdhetsperspektiv i det pågående krisarbetet.

– Målet måste vara att bygga upp ett starkare och mer jämställt samhälle för alla. Det arbetet måste börja med att regeringar samlar in uppdelad statistik, för att i högre grad förstå vilka behov som flickor och kvinnor har – och sedan se till att detta åtgärdas effektivt, säger hon.

Annars är risken stor att de orättvisor som världens flickor och kvinnor utsätts för kommer att vara ännu större den dag pandemin är över.

Emily Thampoe