Chans till utbildning förändrar livet för unga kvinnor i Bangladesh

Thakurgaon, Bangladesh, 201020 (IPS) – 19-åriga Nila Kispotta kommer från mycket fattiga förhållanden på landsbygden i nordvästra Bangladesh. Tack vare ett stipendium har hon fått möjligheten till något som få i hennes hemby ens trodde var möjligt – att få en bra yrkesutbildning.

Nila Kispotta växte upp i en familj av daglönearbetare och hade länge drömt om att få chansen till ett annat liv.

– I vårt samhälle drabbas flickorna hårdast av fattigdomen, men jag slutade aldrig kämpa. Med bara lite hjälp skulle så många flickors liv kunna förändras, säger Nila Kispotta till IPS.

I dag går hon en sjuksköterske- och barnmorskeutbildning vid Moimuna Nursing Institute i distriktet Thakurgaon. Skolan drivs av ett icke-vinstdrivande institut som erbjuder en treårig diplomutbildning där alla omkostnader ingår för dem som antas.

Nila Kispottas drömmar hade dock aldrig kunnat besannas om hon inte fått stöd. Efter att ha gått på en lokal grundskola gick Nila Kispotta vidare på en tvåårig utbildning innan hon fick plats på vårdutbildningen.

Institutets chef Saifullah Syed berättar att skolan startades för att ge fattiga flickor på landsbygden chansen till en bra utbildning.

– Vi erbjuder stipendier som är baserade på människors behov och där stödet till fattiga flickor ges via en fond, berättar Saifullah Syed.

Fonden finansieras via donationer, och den som skänker pengar kan även göra det för att stötta enskilda studenter.

– Vårt institut är det mest kostnadseffektiva i landet, säger Saifullah Syed.

Nila Kispotta går sitt första år på utbildningen. Hon kommer från en region där bara lite drygt fyra av tio personer kan skriva och läsa.

– Hon är vår stolthet. Ingen av oss har ens gått gymnasiet, säger Gabriel Kispotta, som är en av hennes anhöriga i hembyn.

Institutet i Thakurgaon gav i början av året plats för en grupp bestående av 20 studenter från underprivilegierade grupper, främst flickor från landsbygden.

Vid institutet finns även ett litet sjukhus som erbjuder gratis vård till den fattiga befolkningen som bor i närliggande byar.

– Vården är främst inriktad mot barn och kvinnor, men fungerar även som ett allmänt sjukhus eftersom vi tar emot alla typer av patienter, berättar M.A. Momin som är chef för Moimuna Mata Shishu Hospital, för IPS.

Vid sidan av arbetet som läkare är M.A. Momin även lärare vid institutet.

Ett annat mål med utbildningen är att studenterna ska få de kunskaper de behöver för att kunna vidareutbilda sig vid de lärosäten som finns i städerna.

Institutets rektor Lucy Biswas påpekar att det finns en stor brist på utbildade sjuksköterskor i Bangladesh.

– Vi gör därför vad vi kan för att ge fattiga studenter möjligheten att utbilda sig till duktiga sjuksköterskor, säger Lucy Biswas.

Joya Rani är en annan av studenterna på institutet. Hon kommer från det närliggande distriktet Panchagar och berättar för IPS att det hade varit uteslutet för henne att studera vidare utan stipendiet.

– Att jag fick möjligheten att plugga här har helt förändrat mitt liv. Men jag har alltid kämpat och tänker inte förlora den kampen. Jag ska göra allt jag kan för att bli en duktig sjuksköterska som kan få ett jobb på ett av de stora sjukhusen i huvudstaden, säger hon till IPS.

Samtidigt är inte problemen helt över för en del av studenterna. En av dem, Sweety Akter, berättar att hon tidigare hade en liten inkomst som gick till hennes familj, och att de nu tvingas klara sig utan det tillskottet.

Rektor Lucy Biswas säger att många av studenterna kommer från djupt fattiga familjer som inte hade råd att betala för internetkostnaderna i samband med att institutet i våras övergick till distansundervisning. Detta i samband med nedstängningen av hela landet i slutet av mars, för att hejda spridningen av coronaviruset. Restriktioner som nu har lättats.

– Dessa studenter valde då att stanna i sina inackorderingshem för att kunna fortsätta sina studier, samtidigt som de höll social distans, berättar Lucy Biswas.

Farid Ahmed