Nepal skärper lag mot syraattacker

Katmandu, 201006 (IPS) – Nepals regering skärper straffen mot förövare av syraattacker samtidigt som offren ska erbjudas ett bättre stöd. Det är välkomna åtgärder i ett land där våldet mot kvinnor har förvärrats i spåren av pandemin, skriver aktivisten Simone Galimberti och forskaren Sanju G.C. i denna kommentar.

Beskeden från Nepals regering i kom i slutet av september, efter en långvarig kampanj från människorättsorganisationer.

Vändpunkten kom efter att premiärminister K.P. Oli meddelat att regeringen beslutat att förändra en lag som syftar till att minska antalet syraattacker. Förra veckan lade president Bidhya Devi Bhandari fram två förordningar som innebär att straffen mot förövare av syraattacker skärps – en grym form av våldsbrott som liksom i andra delar av regionen blivit allt vanligare.

Beslutet kommer samtidigt som problemen med våld mot flickor och kvinnor har förvärrats i Nepal, i synnerhet i samband med de nedstängningar som genomförts för att hindra virusspridningen. Bedömare menar att detta våld utgör en andra pandemi, som pågår i det fördolda.

Lagskärpningen innebär att förövare av syraattacker nu kan komma att dömas till upp till 20 års fängelse, samt mycket dryga böter som ska gå till brottsoffret. Dessutom kommer offren nu att erbjudas kostnadsfri vård samtidigt som reglerna skärpas för försäljningen av den syra som brukar användas i samband med dessa attacker.

De skärpta lagarna måste först godkännas av parlamentet, men det står redan nu klart att de kommer att bli mycket viktiga i kampen mot det lidande som syraattackerna orsakar.

Samtidigt menar den grupp av organisationer som arbetar för skärpta straff att det skulle behövas en helt ny lag mot syraattacker, som vid sidan av de nu införda åtgärderna även skulle innehålla fler satsningar för att stötta offren och för att öka kunskaperna om våldet.

– De föreslagna skärpningarna innebär en betydlig förbättring av de nuvarande lagarna. Men en helt ny lag skulle vara mer heltäckande, om den också tog upp frågor som berör behovet av säkerhet, vård och allmänt välmående för offren, säger Sabin Shrestha, ordförande för kvinnoorganisationen FWLD.

En annan avgörande fråga gäller hur de nya reglerna kommer att tillämpas i praktiken, påpekar Sabin Shrestha.

– Skärpningarna måste också bli genomförda och därför kommer det att behövas ett effektivt uppföljande arbete.

Förändringarna innebär att tidigare brister i lagstiftningen åtgärdas samt att offrens situation lyfts fram. Samtidigt kommer det att krävas mer omfattande åtgärder för att bekämpa inte bara syraattackerna, utan allt våld som drabbar flickor och kvinnor.

Regeringens lagskärpning stärker de organisationer som arbetar mot våldet, och förhoppningsvis innebär det att det civila samhället nu går vidare med krav på fler åtgärder.

*Simone Galimberti är en av grundarna till den nepalesiska organisationen Engage, som arbetar för social inkludering, och Sanju G.C. är forskare i genusvetenskap vid Oregon State University.

 

Simone Galimberti och Sanju G.C.