Biologisk mångfald ett måste för en hållbar framtid

New York, 201006 (IPS) – För att skapa en hållbar framtid krävs det investeringar i miljön. Och det är de fattigaste som drabbas värst av miljöförstöringen. Det var budskapet vid det toppmöte om biologisk mångfald som FN anordnade förra veckan.

– Över 60 procent av världens korallrev är hotade på grund av överfiske, destruktiva metoder och klimatförändringar, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i sitt inledande anförande.

Han påpekade samtidigt att det kommer att krävas stora investeringar för att skydda den biologiska mångfalden – men att dessa kostnader skulle vara betydligt mindre än de pengar som i dag går till ”skadliga subventioner” av jordbruk, gruvor och andra industrier som bedriver skadliga verksamheter.

Generalsekreteraren betonade att de som drabbas värst av effekterna är världens fattiga. FN:s konvention om biologisk mångfald, CBD, slår fast att världens fattigaste hushåll till stora delar är beroende av fungerande ekosystem för sin överlevnad.

– Naturen erbjuder affärsmöjligheter för de fattiga befolkningarna – bland annat genom hållbara jordbruk, ekoturism och fiske för husbehov, sade António Guterres.

I år har dessutom coronapandemins effekter slagit mycket hårt mot många sårbara befolkningar.

Generalförsamlingens ordförande Volkan Bozkır betonade att förstörelsen av den biologiska mångfalden även har en svår inverkan på mänsklighetens förmåga att bekämpa sjukdomar. Utvecklingen har även en negativ inverkan på matsäkerheten, tillgången på vatten och människors möjligheter att försörja sig.

– Vi måste vara pragmatiska – våra sjukvårdssystem är beroende av en rik biologisk mångfald, slog Volkan Bozkır fast.

Detta samtidigt som över hälften av världens samlade BNP är beroende av naturresurser.

Kinas president Xi Jinping talade om det kommande toppmötet om biologisk mångfald, COP15, som enligt planerna ska hållas i Kina nästa år. Det är ett möte som enligt honom kommer att innebära en möjlighet för världens länder att komma överens om nya strategier för att skydda den biologiska mångfalden.

Deltagarna vid en sidopanel till mötet belyste samtidigt behovet av att världens ursprungsbefolkningar erbjuds en viktig roll i det framtida arbetet. Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram, betonade att en inkludering av urfolken har en avgörande betydelse.

– De är ägare och förvaltare av en fjärdedel av världens globala landmassa, och en tredjedel av de skyddade områdena. Att säkerställa deras rättigheter till deras marker är en del av arbetet för att skydda den biologiska mångfalden, sade Inger Andersen.

Ana Maria Hernandez Salgar, ordförande för FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, lyfte fram att det som krävs är ett omfattande samarbete.

– Det krävs ett kollektivt arbete – från regeringar, individer, den privata sektorn, forskningen. Vi måste komma åt grundorsakerna till att den biologiska mångfalden går förlorad, sade hon.

Elizabeth Maruma Mrema, ordförande för CBD, betonade att det också är viktigt att komma ihåg att en skyddad biologisk mångfald även är viktig för att de globala hållbarhetsmålen ska kunna uppnås.

Samira Sadeque