Världens ledare manar till klimatåtgärder

New York, 200928 (IPS) – Världen är i behov av ambitiösa klimatåtgärder som säkerställer att inga grupper hamnar på efterkälken. Det var budskapet från världsledare som förra veckan talade inför FN:s generalförsamling. Samtidigt menar kritiker att de som drabbas värst av klimatkrisen också måste få ett ökat inflytande över lösningarna.

En av dem som ifrågasätter hur en mer inkluderande klimatpolitik ska kunna uppnås är miljöaktivisten Tara Villalba som kommer från Filippinerna.

– Miljörörelserna i USA och Europa består främst av vit medelklass. De största miljögrupperna har stora resurser och styr över hur dessa resurser ska användas för att skydda ekosystem och hur riktlinjer ska utvecklas. Och våra lösningar tas inte på allvar, säger Tara Villalba till IPS.

I slutet av förra veckan anordnade FN ett samtal om klimatet under ledning av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. I samband med det meddelade Kina att landet planerar att bli klimatneutralt till 2060.

Vid mötet påpekade Antonio Guterres att klimatkrisen redan är över oss och att det inte finns någon tid att förlora. Han betonade samtidigt att inga grupper får lämnas utanför i samband med de åtgärder som måste genomföras.

Flera ledare talade uppskattande om Kinas nya ambitiösa målsättning. Men många, däribland Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, påpekade också att hela världen står inför en mycket allvarlig situation – där hoten både utgörs av klimatkrisen och den globala pandemin. Boris Johnson påpekade att medan världen stod oförberedd inför coronakrisen så kan inte detsamma sägas om klimatfrågan.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade att pandemin satt ljuset på hur skört mänsklighetens liv på denna planet är. Och att det kommer att kräva stora insatser för att återuppbygga världens ekonomier.

– Det kommer att krävas beslutsamma åtgärder, där ingen tillåts hamna utanför, sade hon.

Ursula von der Leyen sade att EU beslutat att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent till 2050, och att mycket stora summor kommer att investeras för att uppnå detta mål.

Men trots de ambitiösa målsättningarna menar Tara Villalba, som varit engagerad i klimatfrågan i över 15 års tid, att det kommer att krävas mycket mer arbete. I synnerhet om alla människor ska inkluderas i arbetet för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Enligt henne är problemet att många vita och välbärgade personer anser att de är bäst lämpade att veta hur resurserna ska användas.

– De vill ”hjälpa” människor som oss, men vi är inte i behov av välgörenhet. Pengar och makt måste omfördelas så att riskerna minskar för alla människor, säger Tara Villalba.

Hon menar att det nuvarande ekonomiska systemet är förtryckande för en stor del av världens befolkning.

– Fattiga och icke-vita personer tvingas leva med föroreningarna. De fattiga länderna har blivit de rika ländernas soptunna, säger hon.

Tara Villalba påpekar att klimatförändringarna i synnerhet drabbar fattiga länder och individer.

– De ekosystem som drabbas hårdast är belägna där icke-vita och fattiga människor lever och verkar. Det är vi som har mest att förlora – vi förlorar våra försörjningar och löper störst risker i samband med alla kriser – oavsett om det handlar om covid-19 eller klimatkrisen. Därför måste lösningarna komma från människor som oss, säger hon.

Samira Sadeque