Vacciner och vapenstillestånd i fokus för högnivåvecka

New York, 200921 (IPS) – Allas rätt till vacciner och behovet av ett globalt vapenstillestånd. Det är två av de budskap som generalsekreterare António Guterres fokuserar på i samband med att FN:s generalförsamling öppnar denna vecka.

Under generalförsamlingens 75:e session och dess så kallade högnivåvecka kommer FN-chefen att återupprepa sin vädjan till hela världen att lägga ner sina vapen.

– Jag kommer att starkt vädja till det internationella samfundet att mobilisera alla krafter för att det globala vapenstilleståndet ska förverkligas till årsskiftet, sade António Guterres vid en pressträff inför generalförsamlingens öppnande.

I en intervju med UN News betonar António Guterres också behovet av att ett framtida vaccin mot covid-19 måste bli tillgängligt för alla människor.

Han lanserade samtidigt en rapport om hur världsorganisationen lyckats bemöta den pågående pandemin. Rapporten belyser behovet av ”historiens största satsning på folkhälsan” – i form av ett globalt samarbete för att skynda på utvecklingen och produktionen av tester, behandlingar och vacciner.

FN-chefen betonar att arbetet för att få fram vaccin är mycket viktigt, men att även andra frågor som berör den framtida utvecklingen måste belysas.

– Endast ett vaccin kan inte lösa denna kris, i synnerhet inte på kort sikt. Vi behöver ett vaccin som är billigt och tillgängligt för alla – ett folkvaccin. Om ett vaccin ska fungera så måste alla människor på jorden vara beredda på att ta det, betonade han.

Generalsekreteraren varnade för den ökande desinformation som sprids om vaccin, vilket leder till att människor blir tveksamma till att låta sig vaccineras och ”underblåser vilda konspirationsteorier”.

Av det skälet har FN lanserat ett projekt som syftar till att offentliggöra tydliga fakta och motsäga felaktigheter.

Rapporten lyfter också fram att de satsningar som FN lanserat för att bemöta krisens effekter behöver ökad finansiering. Som exempel nämns att den globala humanitära handlingsplan som är inriktad på 63 av världens mest sårbara länder hittills endast lyckats samla in en fjärdedel av de dryga tio miljarder dollar som efterfrågats. En ännu mindre andel av de pengar som efterfrågats för socioekonomiska satsningar i låg- och medelinkomstländer har inkommit.

António Guterres påpekade också att de insatser som görs för att motverka pandemins effekter även måste inriktas mot många av de stora världsproblemen – som klimatförändringarna och den bristande jämställdheten.

– Återuppbyggnaden måste vara grön. Att subventionera fossila bränslen och rädda förorenande industrier är detsamma som en fastlåsning vid dåliga mönster flera decennier framåt. Och återuppbyggnaden måste verka för en ökad jämställdhet mellan könen, och kräver en effektiv multilateralism, betonar generalsekreteraren.

Samira Sadeque