Fredspristagare varnar för att en generation av barn kan gå förlorade

New York, 200908 (IPS) – Världen riskerar att förlora en hel generation av barn i spåren av coronapandemin. Den varningen kommer från fredspristagaren Kailash Satyarthi inför ett toppmöte om krisens svåra konsekvenser för världens barn.

Under onsdag och torsdag denna vecka kommer flera fredsprisvinnare och världsledare att hålla ett virtuellt möte med fokus på barnens situation i pandemins spår – där krav även kommer att ställas på att större resurser ska satsas för att hjälpa världens svårast utsatta familjer.

Kailash Satyarthi, grundare av gruppen Laureates and Leaders for Children, samt 2014 års fredsprisvinnare, säger i ett uttalande att pandemin både har avslöjat och förstärkt de djupa orättvisor som världens fattiga tvingas leva under. Han betonar att världens regeringar har satsat oöverträffade summor för att skydda nationella intressen och den globala ekonomin, samtidigt som ”lite har satsats på att skydda” den femtedel av världens barn som tvingas leva på mindre än motsvarande två dollar om dagen. Kailash Satyarthi varnar för att vi riskerar att förlora ”en hel generation” om inte snabba åtgärder sätts in.

Kailash Satyarthi menar att om världens mest marginaliserade barn och familjer fick sin rättvisa del av de satsningar som nu görs för att motverka pandemins effekter, så skulle effekterna bli mycket påtagliga.

Kul Gautam, som tidigare var FN:s biträdande generalsekreterare, säger till IPS att världens har länder genomfört enorma insatser för att bemöta pandemins effekter, och att det uppstått en stor solidaritet och vilja till internationellt samarbete. Samtidigt betonar han att barn och kvinnor är särskilt sårbara, bland annat på grund av riskerna för ökat våld i hemmen och att det råder brist på sociala skyddsnät i många länder.

– Att miljontals barn förlorat sin skolgång och blivit fast i sina hem i långa perioder utgör ett hot mot deras framtid, säger Kul Gautam.

Irlands tidigare president Mary Robinson, som nu är ordförande för den oberoende gruppen The Elders, säger att pandemin utlöst en global kris för världens barn. Hon varnar bland annat för stigande fattigdom och hunger, en ökning av barnarbetet och antalet barnäktenskap.

Enligt de senaste beräkningarna från Unicef kan den pågående krisen leda till att ytterligare 117 miljoner barn kommer att leva i fattiga hushåll vid det kommande årsskiftet. Unicef betonar att när familjer förlorar sina inkomster ökar riskerna för att de inte ska ha råd med grundläggande utgifter för mat, vatten och sjukvård, samt utsattheten för att de ska drabbas av våld och exploatering.

Dessutom har 1,6 miljarder barn och ungdomar drabbats av de skolstängningar som genomförts i världens länder. Och det riskerar att få enorma konsekvenser för de kommande generationerna, enligt Unicef. De satsningar på distansutbildningar som gjorts i världens länder har i betydligt lägre grad genomförts i låginkomstländerna, påpekar FN-organet.

Unicef varnar också för att pandemin kan leda till att antalet barn som tvingas arbeta kommer att öka igen för första gången på 20 år.

Kul Gautam, som skrev utkastet till den handlingsplan som antogs i samband med världens första toppmöte för barn, som hölls 1990, säger till IPS att de internationella insatser som gjorts hittills inte i tillräcklig utsträckning varit inriktade på de många olika risker som barn i fattiga länder nu utsätts för.

Av det skälet menar han att det är hög tid att det hålls ett möte med fokus på barnens behov i pandemins spår.

– Barn har bara en chans att växa upp, och om inte deras skydd mot denna förödande pandemi blir prioriterat, finns risken att de blir märkta för livet. Denna enkla sanning glöms ofta bort av politiska ledare och beslutsfattare i deras kortsiktiga politiska beräkningar, säger Kul Gautam.

Thalif Deen