Friande dom för journalistmord oroar slovakiska medier

Bratislava, 200907 (IPS) – I torsdags friade en domstol den slovakiska affärsman som åtalats för att ha beordrat mordet på den undersökande reportern Jan Kuciak. Domen väcker bestörtning bland landets journalister och pressfrihetsorganisationer.

Affärsmannen Marian Kocner stod åtalad för att ha legat bakom mordet på Jan Kuciak, som arbetade för nyhetssajten Aktuality.sk, samt dennes fästmö Martina Kusnirova. Båda 27-åringarna sköts till döds i februari 2018.

Den man som uppger att han utförde mordet dömdes tidigare i år till 23 års fängelse. Men i torsdagens dom uppger domstolen i Pezinok, norr om huvudstaden Bratislava, att det inte finns tillräckliga bevis för att fälla Marian Kocner för att ha varit hjärnan bakom mordet. Även en kvinna som åtalats för att ha hjälpt mördaren att begå brottet friades, medan en tredje person dömdes för att ha deltagit i mordet.

Kritiken mot domen är hård.

– Vi är överraskade och besvikna att den långa utredningen och juridiska processen slutar med detta resultat. Detta är en sorglig dag för pressfriheten i Slovakien och i världen, säger Tom Gibson, vid Kommitten till skydd för journalister, CPJ, till IPS.

– Det här sänder ut en mycket oroande signal till andra journalister om att de inte kan skyddas eller arbeta under trygga förhållanden, säger han.

Mordet på Jan Kuciak och hans fästmö utlöste mycket starka reaktioner i Slovakien och ledde fram till de största massprotesterna i landet sedan kommunismens fall. Premiärminister Robert Fico samt inrikesminister Robert Kalinak tvingades avgå, och senare tvingades även landets högsta polischef lämna sin post.

Polisen uppger att morden var kopplade till Jan Kuciaks arbete som undersökande journalist. Den sista artikeln han skrev avslöjade kopplingar mellan den italienska maffian och Robert Ficos socialdemokratiska parti. Den efterföljande utredningen avslöjade kopplingar mellan politiker, åklagare, domare och poliser och de personer som uppges ha varit inblandade i morden.

En central roll uppges den mäktiga affärsmannen Marian Kocner ha haft, vars verksamhet och påstådda kopplingar till organiserad brottslighet granskats av Jan Kuciak. Marian Kocner är en mycket kontroversiell man som tidigare i år dömdes till 19 års fängelse för ekonomisk brottslighet, och ses av många kritiker som en representant för den djupgående korruptionen i landet.

Enligt åtalet beordrade Marian Kocner morden som hämnd för Jan Kuciaks kritiska granskningar av hans affärer.

Inför rättegången underströk många slovakiska journalister att processen innebar en viktig möjlighet att återupprätta allmänhetens förtroende för rättsväsendet, och en chans att visa att de som försöker tysta journalister också riskerar att straffas.

Många slovakiska reportrar uppger nu att de är djupt besvikna och inte kan förstå hur affärsmannen kunde frias. Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire beskriver de friande domarna som ”ett enormt misslyckande” för det slovakiska rättsväsendet.

– Vi förväntade oss att Slovakien skulle leverera ett positivt exempel i fråga om åtal och fördömanden av brott som begås mot journalister. Istället förblir vi i en situation med straffrihet. Vem beordrade mordet på Jan Kuciak? Varför mördades han? Vi behöver få tydliga besked, säger han i ett uttalande.

Bedömare menar att den friande domen kan få stora konsekvenser både i Slovakien och andra länder när det gäller kampen mot straffrihet. Pavol Szalai, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för EU och Balkan, menar att domslutet är det största bakslaget mot pressfriheten i Europa på länge.

Han säger till IPS att man hade förhoppningar om att Slovakien genom rättsprocessen skulle skicka ut positiva signaler till andra länder.

– Men nu när det slovakiska rättssamhälllet inte lyckats skipa rättvisa kring vilka personer som beordrade dessa mord – trots massiva folkliga och politiska påtryckningar, hur ska vi då kunna förvänta oss att andra länder, som Serbien, ska lyckas med det?, säger han till IPS.

Domen har överklagats till en högre instans som nu antingen kan fastställa den, eller beordra att domstolen gör en ny prövning. Den processen kan dock dröja flera månader, och om det kommer ett beslut om att förhandlingarna ska göras om kan detta dra ut flera år i tiden.

Kritiker menar att det redan svaga förtroendet för det slovakiska rättsväsendet har skadats ytterligare.

Zuzana Petkova, som arbetat tillsammans med Jan Kuciak, säger till IPS att fallet ännu inte är avslutat.

– Men om de som beodrade mordet inte blir dömda kommer detta fall att förfölja landet som ett trauma, och allt förtroende för rättsväsendet kommer att gå förlorat, säger Zuzana Petkova.

Drew Sullivan, redaktör för projektet Organised Crime and Corruption Reporting Project, säger till IPS att han nu har små förhoppningar om att den som var hjärnan bakom morden någonsin kommer att fällas för brotten.

– Domen var en enorm besvikelse, men inte helt oväntad. Erfarna kriminella vet hur de ska skapa en distans till sina brott och det fanns inga direkta forensiska bevis. Däremot fanns det vittnesmål och tydliga indicier som bevisade att han var involverad. Och hade han varit en vanlig person hade vittnesmålen räckt för en fällande dom. Men domstolarna lyssnar inte på vittnesmål mot den styrande klassen. Det handlar om en rik och mäktig person som kommer att fortsätta att ställa till problem i Slovaken, säger Drew Sullivan.

Ed Holt