Fler aborter i länder med hårda abortlagar

200904 (SciDev.Net/IPS) – Antalet aborter är högst i länder med restriktiv abortlagstiftning och lägst i höginkomstländer där människor har tillgång till aborter och preventivmedel. Det visar en ny studie.

Studien, som gjorts av Guttmacher Institute och FN-programmet HRP, visar att det är tre gånger vanligare att kvinnor i världens fattigaste länder råkar ut för oplanerade graviditeter jämfört med kvinnor i världens rika länder, och att antalet aborter är som högst i låg- och medelinkomstländer.

Antalet oplanerade graviditeter har på global nivå minskat under de senaste 30 åren, enligt studien, och det har även skett en viss minskning av antalet aborter som genomförs i länder där dessa till stora delar är lagliga.

Enligt studien har bara hälften av kvinnorna i världens utvecklingsländer tillgång till den vård de är i behov av. Detta samtidigt som ett av de globala utvecklingsmålen är att se till att alla får tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

Den främsta förklaringen till att antalet aborter är högre i utvecklingsländerna är att det råder brist på billiga preventivmedel. Rapportförfattarna konstaterar att resultaten visar betydelsen av att alla får tillgång till alla former av sexuell och reproduktiv hälsovård ”inklusive preventivmedel och abortvård”, samt att det görs större investeringar för att komma till rätta med rådande orättvisor. De slår samtidigt fast att en begränsad tillgång på denna service leder till fler oplanerade graviditeter – och farliga aborter.

Sarah Hawkes, vid organisationen Global Health 50/50, säger att det är positivt att antalet oplanerade graviditeter har minskat. Men hon betonar att dessa framgångar inte delas av kvinnor i alla världens länder.

– En kvinnas rätt till grundläggande sexuell och reproduktiv vård, däribland till effektiva preventivmedel, måste uppnås för alla – oavsett hennes ekonomiska situation, eller hur rikt hennes hemland är, säger Sarah Hawkes.

Studien visar att länder där aborter till stora delar är lagliga också har de lägsta siffrorna över antalet oplanerade graviditeter och de största nedgångarna vad gäller antalet genomförda aborter.

– Det belyser att möjligheten till abort utgör en del av en människorättsbaserad sexuell och reproduktiv vård – och det är något som alla kvinnor bör ha tillgång till, säger Sarah Hawkes.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Fiona Broom