Pandemin har lett till nya prövningar för Sydostasien

New York, 200804 (IPS) – Länderna i Sydostasien har hittills agerat effektivt för att hejda spridningen av covid-19, konstateras i en ny FN-rapport. Samtidigt har krisen drabbat sårbara grupper hårt, däribland migrantarbetare.

I samband med lanseringen av den nya rapporten betonade FN:s generalsekreterare António Guterres att de åtgärder som införts av regionens ledare hittills har gett goda resultat. Men han påpekade också att pandemin innebär nya utmaningar för länderna, bland annat i form av hot mot fred och säkerhet.

Enligt António Guterres har antalet hatiska uttalanden ökat, medan många politiska processer avstannat.

– Det har gjort att flera långvariga konflikter har stagnerat och fortsatt, sade han.

Det gäller bland annat de konflikter som pågår i Myanmar.

Enligt tankesmedjan Centre for Strategic and International Studies, CSIS, är Filippinerna det land i regionen som rapporterat flest dödsfall i covid-19, följt av Indonesien. Samtidigt konstaterar FN att inga dödsfall rapporterats i Kambodja, Laos, Östtimor eller Vietnam fram till publiceringen av rapporten.

Pandemins effekter har samtidigt drabbat redan utsatta grupper hårdast, och förvärrat de problem som även tidigare fanns i sjukvårdssystemen i Myanmar, Kambodja, Indonesien, Laos, Filippinerna och Östtimor. Rapporten påpekar också att bland annat Filippinerna infört tillfälliga stopp för vaccinationskampanjer mot mässling samtidigt som vissa humanitära insatser minskats i samband med nedstängningarna.

Enligt FN har migrantarbetare i vissa länder i Sydostasien inte omfattats av de insatser som gjorts för att hejda virusspridningen. Detta samtidigt som många migrantarbetare tvingas bo tillsammans i trånga lokaler där det är mycket svårt att upprätthålla social distansering och andra skyddande åtgärder.

Liksom i andra delar av världen har kvinnor drabbats särskilt hårt av pandemin, bland annat genom att tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa försämrats, men också eftersom många kvinnors redan hårda arbetsbörda ökat ytterligare i hemmen. FN uppger att detta är särskilt tydligt i länder som Filippinerna och Thailand.

FN varnar även för att vissa av de åtgärder som införts av regionens regeringar saknar de begränsningar som behövs, och därmed har potentialen att skapa restriktioner för människors rätt till ”information, integritet, rörelsefrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet, till fredliga sammankomster och möjligheten att söka asyl”.

Vissa experter varnar för att en del av de åtgärder som införts har auktoritära drag. Enligt en analys från United States Institute of Peace, USIP, finns det tecken på att vissa länder utnyttjat pandemin som en förevändning för att kunna införa hårda regler och attackera politiska motståndare.

Tankesmedjan CSIS betonar samtidigt att länderna i Sydostasien har stöttat varandra under krisen, samtidigt som Kina bidragit med stora mängder skyddsmasker och utrustning för provtagning.

Samira Sadeque