Krisen belyser behovet av nya matsystem

Milano, 200610 (IPS) – Coronakrisen har satt ljuset på hur känsliga de globala matsystemen är. Det var budskapet från experter som nyligen deltog vid en internationell videokonferens om framtidens livsmedelsfrågor.

Vid den digitala konferensen, som anordnades förra veckan av Barilla Center for Food Nutrition, betonade organisationens forskningschef Marta Antonelli att krisen också innebär en möjlighet för världen att se över hur maten produceras, distribueras och konsumeras.

Pandemin har påverkat livsmedelskedjorna negativt, ökat matbristen och lett till höjda matpriser – de uppges ha stigit med upp emot tio procent i Afrika söder om Sahara. Detta samtidigt som många förlorat sina jobb och mängder av barn blivit utan sin dagliga skollunch, medan det finns en risk för att många fler kan tvingas att gå hungriga i krisens spår.

Flera av deltagarna lyfte fram kopplingarna mellan människans behov av mat och coronakrisen. Professor Riccardo Valentini vid italienska Tuscia-universitetet påpekade hur förstörelsen av naturområden har en avgörande betydelse för förståelsen av hur pandemin kunde uppkomma, och hur dessa problem måste lösas på internationell nivå.

Gabriele Riccardi, vid Federico II-universitetet i Neapel, sade att det är tydligt att befolkningen i många länder under de senaste tio åren i högre grad gått från en diet baserad på frukt och grönsaker till en ökad köttkonsumtion. Han menar att det som skulle behövas är ett matsystem som bidrar till att nyttig mat både blir billigare och mer lättillgänglig.

Barbara Buchner vid organisationen Climate Policy Initiative sade att pandemin bör ses som en påminnelse för alla sociala och finansiella system att vara mer förberedda på kriser. Hon menar att alldeles för små offentliga resurser för närvarande går till satsningar på hållbar markanvändning – och att det är en bidragande orsak till att livsmedelssäkerheten nu är sämre i många länder. Samtidigt påpekade hon att enorma summor måste satsas för att få igång ekonomin igen. Och att det också innebär en möjlighet.

– Vi har nu en chans att återuppbygga världen och göra den mer inkluderande och mer hållbar för framtiden, sade Barbara Buchner.

Hon menar att satsningar på hållbara jordbruk kan få en avgörande betydelse, och att det kommer att krävas ett globalt ledarskap för att bygga upp ett matsystem som både är bättre för människan och naturen.

Cecilia Russell