Orättvisor driver på protesterna i USA

New York, 200604 (IPS) – I över en veckas tid har en protestvåg svept över USA i efterspelet till afroamerikanen George Floyds död i samband med ett brutalt polisingripande. Demonstranterna kräver att poliserna ställs till svars – men många protesterar också mot de systematiska orättvisor som drabbar afroamerikaner.

George Floyds död i Minneapolis den 25 maj innebar ännu ett fall där en obeväpnad afroamerikan dog i samband med ett polisingripande. Denna gång filmades dock händelsen av chockade förbipasserande. Filmens spridning på sociala medier ledde snabbt till omfattande protester mot polisvåld och rasism, som i vissa fall även lett till upplopp, brända bilar och plundrade butiker.

Entreprenören Zekiya Louis, 29, begav sig till Times Square i New York för att dela ut gratis vattenflaskor vid en Black Lives Matter-protest.

– I nio fall av tio är det svarta människor som faller offer för polisvåld – och vi är trötta på det, säger Zekiya Louis till IPS.

– Jag vet att en del arga demonstranter slagit sönder saker. Men du måste förstå att vi har försökt att protestera fredligt, genom att samlas och hålla varandra i händerna. Men det enda vi möttes av var mer våld och tårgas, säger hon.

George Floyd dog efter att polismannen Derek Chauvin hade tryckt ner honom med sitt knä mot halsen i nästan nio minuter. På filmen hörs hur George Floyd vid upprepade tillfällen säger att han inte kan andas. Han greps misstänkt för att ha försökt köpa cigaretter med en falsk tjugodollarssedel.

Derek Chauvin och tre av hans kollegor som deltog vid ingripandet fick snabbt sparken efter att filmen fått spridning. Och filmen sände chockvågor över hela USA. Nu misstänks Derek Chauvin för dråp, medan de andra poliserna kommer att åtalas för medhjälp till dråp.

Fallet kommer efter ett stort antal uppmärksammade händelser där poliser dödat obeväpnade svarta män, bland andra Michael Brown i Ferguson och Eric Garner i New York, som också utlöste starka reaktioner.

Denna gång spreds protesterna snabbt – från Minneapolis till en lång rad andra städer, däribland Los Angeles, Chicago, New York och Washington. Vissa av protesterna har varit våldsamma och polisen uppges över landet ha gripit över nio tusen personer.

Demonstranter har mötts med tårgas, chockgranater och gummikulor och i vissa fall av övervåld av poliser, som även har agerat mot journalister, bland annat en CNN-reporter som greps under en livesändning. Flera poliser uppges även ha blivit skadade.

President Donald Trump har kritiserat ingripandet mot George Floyd, men har också blivit hårt kritiserad efter att han via Twitter har hotat med att skicka in soldater mot demonstranter samt varnat för att ”när plundringar börjar, så börjar skjutandet”.

På onsdagen vädjade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, till USA:s politiker att ”otvetydigt fördöma rasism” samt att ”på riktigt agera mot ojämlikheten” i USA, där den vita befolkningen både är rikare och friskare än de svarta.

– Rösterna som kräver ett slut på dödandet av obeväpnade afroamerikaner måste bli hörda. Rösterna som kräver ett slut på polisens våld måste bli hörda. Och de röster som kräver ett slut på den strukturella rasism som plågar USA:s samhälle måste bli hörda, säger Michelle Bachelet i ett uttalande.

Tillbaka på Times Square menar den 23-åriga studenten Manuela Ramirez, som bor i Brooklyn, att det krävs stora förändringar av hur polisen ser på de medborgare de är satta att skydda och betjäna.

– Jag anser att det finna många bra poliser – men också många dåliga poliser, som dödar människor – och det är detta vi vill belysa, säger hon till IPS.

James Reinl