Appar ökar möjligheterna för Zimbabwes bönder

Harare, 200602 (IPS) – Småbonden Elizabeth Siyapi i Zimbabwe tvingas inte längre godta de dåliga priser som grossister brukar erbjuda för hennes skördar. Numera kan hon via en app i sin mobil själv leta fram de bästa priserna för sina produkter.

– Och när mina boskapsdjur är sjuka behöver jag inte längre vänta i flera dagar på att någon ska komma och hjälpa mig. Jag tittar bara i mobilen för att få information om vad jag ska göra, säger 57-åringen till IPS.

Hon är en av närmare 34 000 småbönder i landet som numera har tillgång till två olika mobilapplikationer som spridits med stöd av den tyska biståndsorganisationen Welthungerhilfe. Tawanda Mthintwa Hove vid Welthungerhilfe berättar att den ena appen även är tillgänglig offline – vilket minskar böndernas mobilkostnader. Via den får bönderna även tips om hur de ska kunna få större skördar.

Elizabeth Siyapi säger att de digitala verktygen hjälpt henne att kraftigt kunna öka produktionen av majs. Just nu har dock de nedstängningar som genomförts i spåren av coronakrisen försvårat situationen, eftersom det har blivit mycket svårare att transportera varor.

På senare år har det blivit allt vanligare att zimbabwiska bönder använder sig av digital teknik, och det finns även andra lokala appar som bland annat används för att få tillgång till väderprognoser.

Paul Zakariya, ordförande för jordbruksförbundet ZFU, säger till IPS att de smarta mobilerna även gjort det möjligt för många att enkelt beställa insatsvaror och få hjälp av myndigheterna, något som tidigare var betydligt krångligare.

Samtidigt menar Charles Dhewa, som är chef för ett företag som också utvecklat ett digitalt verktyg, att ett fortsatt problem är att många bönder inte har råd med de mobildata som krävs för att fullt ut använda tekniken.

Enligt en rapport som gavs ut förra året har användningen av digitala verktyg ökat stadigt på den afrikanska kontinenten på senare år, och många miljontals bönder uppges vara registrerade för olika tjänster. Samtidigt visar dock granskningen att bara en minoritet återkommande använder sig av verktygen.

 

Tonderayi Mukeredzi