FN: Utvecklingsländer hotas av förödande konsekvenser

New York, 200601 (IPS) – Om inte världens ledare omgående agerar så kommer coronakrisens effekter att förorsaka ett enormt lidande i utvecklingsländerna. Den varningen kommer från FN-chefen António Guterres.

Generalsekreteraren varnar för en mycket dyster framtid där hungern ökar och närmare 60 miljoner fler människor riskerar att falla ned i extrem fattigdom, samtidigt som mängder av människor står utan arbete och den globala ekonomin störtdyker.

António Guterres uttalanden kom i slutet av förra veckan i samband med ett digitalt möte med världsledande politiker och ekonomer. Målsättningen var att mana till en ökad global solidaritet och ett ökat fokus på utvecklingsländerna i de insatser som görs för att få fart på världsekonomin igen.

FN-chefen stod värd för mötet tillsammans med biträdande generalsekreteraren och Jamaicas premiärminister Andrew Holness, samt Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Alla tre betonade att de fattiga ländernas behov måste prioriteras i de satsningar som nu görs.

En av de viktiga frågor som António Guterres lyfte fram var att motverka att länder drabbas av skuldkriser.

– Många länder under utveckling, men även medelinkomstländer, är mycket sårbara och har redan nu svårt att betala sina skulder – eller kommer snart att få problem med det, på grund av den globala konjunkturnedgången, sade han.

Generalsekreteraren tillade att lättnader av skuldbördan även bör övervägas för medelinkomstländer.

Andrew Holness betonade att det krävs storskaliga och gemensamma insatser för att bemöta de ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin.

Justin Trudeau lyfte även fram behovet av att de rikare ländernas ekonomier hålls igång, och att detta också är viktigt för utvecklingsländernas framtid.

– Våra medborgare måste ha förtroende för de internationella institutioner som kan se till att ingen hamnar på efterkälken och bemöta globala utmaningar. Vi vet att arbeten och företag i allas våra länder är beroende av att även andra ekonomier är friska och stabila, sade han.

David Malpass, chef för Världsbanken, betonade att coronakrisen riskerar att leda till att ytterligare 60 miljoner människor faller ned i fattigdom. Han påpekade att nedstängningar av samhällen slagit hårt mot migrantarbetare och de summor som de skickar tillbaka till sina familjer i hemländerna.

– Spridningseffekterna av pandemin och nedstängningarna i utvecklade ekonomier slår hårdast mot de fattiga och utsatta, fördjupar orättvisor som hänger samman med bristande utveckling, och förvärrar hälsokrisen ytterligare, sade han.

David Malpass betonade samtidigt att Världsbanken för närvarande arbetar med ett nytt stödprogram som ska hjälpa utvecklingsländerna att bekämpa pandemins effekter och bidra till att länderna åter ska kunna fokusera på en hållbar utveckling.

Donald Kaberuka, som är Afrikanska unionens särskilda sändebud med fokus på coronakrisen, varnade för en utveckling där världens länder i första hand tänker på sig själva i det ekonomiska efterspelet till krisen.

– Efter finanskrisen valde alla länder att i första hand ta hand om sina egna problem, och den globala solidariteten minskade snabbt. Vi har inte råd att låta samma sak hända nu, sade Donald Kaberuka.

Enligt Andrew Holness kommer nästa steg att vara att samla företrädare för världens regeringar, internationella finansinstitutioner och andra viktiga aktörer för att gemensamt diskutera en plan för att hantera de risker som världens utvecklingsländer nu står inför.

 

Samira Sadeque