14-åriga Ashish lurades in i tvångsarbete

Sydney, 200519 (IPS) – Många som faller offer för människohandel och slavliknande arbeten lockas in i verksamheten av någon de har förtroende för. Så var det också för Ashish Kumar i Indien, vars familj fick ett erbjudande de inte kunde tacka nej till när han bara var 14 år gammal.

Ashish Kumar kommer från ett fattigt landsbygdsområde i den indiska delstaten Bihar. En dag kom en man från en närliggande by och erbjöd honom och sex andra pojkar som var mellan 10 och 14 år gamla chansen att få en bra utbildning och arbete inne i en stad.

Mannen erbjöd familjerna två tusen rupier per barn (motsvarande ungefär 250 kronor), sedan tog hand med sig pojkarna till storstaden Jaipur i delstaten Rajasthan. Väl framme låstes pojkarna in i ett litet rum tillsammans med flera andra barn som redan var på plats.

– Under sex månaders tid bodde och arbetade vi alla från tidig morgon till sen kväll i det där rummet. Dörrar och fönster hölls alltid stängda, och vi fick bara gå därifrån för snabba toalettbesök och vi fick lite mat att äta två gånger om dagen, berättar Ashish Kumar för IPS.

I rummet arbetade de 13 pojkarna med att slipa stenar som sedan limmades fast på armband.

– Dammet från stenslipningen gjorde det svårt att andas, och vi lider alla fortfarande av andningsbesvär.

Ashish Kumar säger att om någon vädjade om att få åka hem eller beklagade sig, så hotades han med att bli dödad.

– Men en dag skickade mannen ut en av de pojkar som han litade på för att köpa en sak. Men pojken gick i stället till närmaste polisstation och berättade vad som pågick. Då genomförde polisen en razzia och vi blev befriade, berättar Ashish Kumar, som i dag är en få lyckligt lottade som lyckats ta sig ur livet som tvångsarbetare.

FN-organet ILO beräknar att det fanns närmare 152 miljoner barnarbetare i världen 2016, och i Indien har tidigare uppskattningar visat att det handlar om över 8 miljoner barn i åldern mellan 5 och 14 år.

Ashish Kumars fall slutade lyckligt – och med något så ovanligt som att mannen som utnyttjade honom faktiskt blev dömd till fängelse för sitt brott. Det skedde efter en rättegång som hölls i Jaipur förra året.

För pojkarna har dock mardrömmarna om deras upplevelser fortsatt. Och medan rättegången pågick blev deras familjer hotade till livet av personer som krävde att pojkarna skulle ändra sina vittnesmål.

I processen har pojkarna fått stöd av den globala organisationen Freedom Fund, som varit med och bildat en lokal stödgrupp som inom den nationella organisationen Indian Leaders Forum against Trafficking.

I dag är Ashish Kumar ordförande för den lokala gruppen, som har 50 medlemmar. Och han är oroad över den rådande situationen.

– Det är ett stort problem att barn fortsätter att bli exploaterade på arbetsplatser. Och deras elände har bara förvärrats av den nedstängning som genomförts i spåren av covid-19-pandemin, säger han.

*Artikeln ingår i en serie texter där IPS rapporterar om människohandel i olika delar av världen, med stöd från Airways Aviation Group.

Neena Bhandari