Hundratals miljoner riskerar fattigdom i pandemins spår

New York, 200427 (IPS) – Flera hundra miljoner fler människor riskerar att kastas in i fattigdom på grund av covid-19-pandemin. Och risken är att det kommer att utlösa sociala oroligheter. Det säger författaren till en FN-rapport om coronavirusets effekter.

Stora delar av den globala ekonomin har avstannat samtidigt som många länder stängt ned sina samhällen i ett försök att begränsa smittspridningen. Effekterna kan bli mycket svåra för världens utvecklingsländer, varnar Andy Sumner, professor i internationell utveckling vid King’s College i London.

– Det kommer att bli mycket svårt för människor som drabbas av en nedstängning som leder till att de ställs utan tillgång till mat, och man kan förvänta sig att det utlöser sociala oroligheter, säger han till IPS.

Tillsammans med två andra forskare har Andy Sumner skrivit en rapport som nyligen lanserades av ett forskningsinstitut vid FN-universitetet. Deras slutsats är att minst 85 miljoner människor, kanske ända upp till 580 miljoner, nu riskerar att kastas in i fattigdom på grund av pandemin.

Andy Sumner betonar att de ”lockdowns” som genomförts i coronakrisens spår slår särskilt hårt mot världens utvecklingsländer. Det är ett faktum som förra veckan även lyftes fram av FN:s livsmedelsprogram, WFP, då organet uppmanade till snabba åtgärder för att lindra nedstängningarnas effekter. I ett uttalande påpekade WFP:s chefsekonom Arif Husain att covid-19 kan få ”katastrofala effekter” för de många miljontals människor som lever på gränsen till fattigdom och som är helt beroende av sina inkomster för att kunna få mat.

Enligt den nya FN-rapporten kommer de största effekterna att inträffa i södra Afrika. Andy Sumner säger att den stora marginalen mellan hur många som kommer att falla ned i fattigdom – mellan 85 och upp till 580 miljoner människor – beror på i vilken grad inkomster och konsumtion kommer att minska på grund av pandemin. Han betonar också att man i rapporten inte har beräknat hur krisen exempelvis kommer att påverka människors hälsa överlag.

Men allt är inte nattsvart.

– Många regeringar i utvecklingsländer har redan infört nya, eller anpassade, sociala skyddsnät och arbetsrelaterade program. Så vår förhoppning är att de fulla effekterna till viss del ska kunna motverkas.

Krisen innebär dock ett allvarligt hot mot det globala målet att fattigdomen ska vara utrotad inom tio år.

– Om ytterligare 500 miljoner faller ned i fattigdom på grund av covid-19 så kommer det att innebära att de globala utvecklingsmålen blir ännu mer hotade, slår Andy Sumner fast.

Han betonar att det som måste göras nu är att alla utvecklingsländer snabbt måste skapa och bygga ut sociala skyddsnät för sina befolkningar. Enligt Andy Sumner är det också något som sker i många länder – men i många fall behöver dessa satsningar utökas och få en starkare finansiering.

På längre sikt menar han att en avgörande fråga kommer att vara om ett vaccin kommer att utvecklas – och om det i så fall kommer att göras tillgängligt för alla människor.

– Men det ser som att vi står inför en långvarig kris som kommer att återkomma i flera vågor. Även i ett positivt scenario där ett vaccin blir tillgängligt inom två år, så kommer det troligen att ta mellan fem och tio år att se till att alla människor i världen blir vaccinerade. Av det skälet ser det ut som att de restriktioner som covid-19 lett till kan bli det nya normala, säger Andy Sumner.

Samira Sadeque