Modernisering av vattenkraftverk möter problem i Mexiko

Mexico City, 200417 (IPS) – Mexikos regering vill modernisera ett 60-tal av landets åldrande vattenkraftverk. Men klimatförändringarna och dess efterföljande torkor utgör ett hot mot denna form av energiutvinning i ett land där efterfrågan på el väntas växa kraftigt.

President Andrés Manuel López Obradors regering har meddelat en fortsatt satsning på vattenkraft, under ledning av det statliga CFE. Många av dagens anläggningar är dock mer än 50 år gamla, vilket innebär att uppgradering står inför flera tekniska utmaningar.

Astrid Puentes vid miljöorganisationen Aida menar dock att det är bättre att renovera gamla vattenkraftsanläggningar än att bygga nya, med tanke på de skador som dessa orsakar för miljön. Hon betonar dock för IPS att det samtidigt krävs en genomtänkt planering där även klimatfaktorer vägs in – för att först ta reda på om satsningarna är värda att genomföra.

Siffror från CFE visar att det statliga bolaget granskat 21 vattenkraftverk och kommit fram till att energiutvinningen med hjälp av en modernisering skulle kunna utökas vid 18 av dessa.

Offentlig statistik visar att det finns över ett hundra vattenkraftsdammar i Mexiko, där anläggningarna i genomsnitt är 47 år gamla, varav 84 drivs i regi av CFE.

Samtidigt står landets vattenkraftsanläggningar inför hotet om fler torkor, i klimatförändringarnas spår. Landets vattenmyndighet Conagua uppger att minst fem av Mexikos 32 delstater har rapporterat om kritiskt låga nivåer i regionernas vattenreservoarer.

Flera mexikanska områden i närheten av kusten mot Atlanten lider för närvarande av svåra torkor.

Trots utökade satsningar på förnybar energi har Mexiko förblivit mycket beroende av fossila energikällor – även om användningen av bland annat vind- och solenergi växer snabbast.

Rent ekonomiskt kan inte vattenkraften konkurrera med vind- och solenergi, men det är en energikälla som kan fungera som ett extra tillskott och ett lager i kritiska perioder.

Enligt en lag som antogs i Mexiko för fem år sedan ska landets energiförsörjning till 30 procent bestå av rena energikällor till 2021, och med 35 procent till 2024. Eftersom både kärnkraft och vattenkraft räknas in kommer inte landet att ha några problem att leva upp till dessa målsättningar.

Astrid Puentes varnar dock för de risker som torkorna utgör för vattenkraften.

– Vi bör inte vara beroende av, eller utöka vårt beroende av, vattenkraftverk, säger hon till IPS.

Emilio Godoy