Venezuelas sjukvård på väg mot kollaps

Caracas, 200408 (IPS) – Sjukvården i det krisdrabbade Venezuela har under en längre tid varit på väg att falla samman, uppger ickestatliga organisationer. Nu ställs sjukhusen inför en pandemi i ett läge där bristen på läkare, mediciner och utrustning redan var enorm.

Under det senaste decenniet har det inte kommit någon officiell statistik om läget inom sjukvården i Venezuela. Men rapporter från ickestatliga organisationer har varnat för en kommande kollaps och att landet står inför en svår humanitär kris.

Venezuela ligger i botten i Latinamerika i fråga om satsningar på sjukvården och över antalet tillgängliga sjukhusplatser. Organisationen Doctors for Health uppger att 63 procent av de större 40 sjukhus som granskades under förra året hade drabbats av elavbrott medan hela 78 procent av inrättningarna haft problem med vattenförsörjningen.

År 2003 lanserades programmet Barrio Adentro, vilket innebar att tusentals kubanska läkare skickades ut i Venezuelas fattiga områden. Men nu har programmet nästan helt upphört och de flesta av dess vårdinrättningar stängt.

– Vi ligger i botten av Pahos lista över 33 länder i regionen i fråga om beredskap inför covid-19. Och pandemin kommer efter att det skett bakslag för vaccinationskampanjer och förebyggande insatser mot sjukdomar som fått en återkomst – som malaria, mässling och tuberkulos, säger José Félix Oletta, som var hälsovårdsminister i Venezuela i slutet av 1990-talet, till IPS.

Sjukvårdskrisen kan ses som en del av det generella sammanbrottet för samhällstjänster i Venezuela under de senaste fem åren av ekonomisk kris. Under de senaste tre åren har landet även drabbats av hyperinflation samtidigt som nästan 5 av 32 miljoner invånare valt att flytta utomlands. Fler än 22 000 läkare uppges ha emigrerat.

Humberto Márquez