Pakistan: Klimatförändringar hotar veteodlingen

Karachi, Pakistan, 200320 (IPS) – Oförutsägbart väder i form av häftiga eller långvariga regn orsakar stor förödelse för odlare i Pakistan eftersom sådd- och skördeperioderna påverkas kraftigt.

Efter ett kort avbrott i regnandet i slutet av februari visade en prognos i början av mars från Pakistans meteorologiska avdelning att åskväder och regn väntas i provinserna Punjab och Khyber Paktunkhwa och även hagel i vissa delar av Punjab. I sydvästra Balochistan och Gilgit Baltistan i norr väntas också kraftiga regn. Även Sindh, den sydligaste provinsen i landet, som sällan har regn, väntas drabbas av en kort period av åskväder i norr och vindar i söder. Officiella uppgifter visar att från januari och till och med 21 februari har nederbörden varit 33 procent högre än vanligt.

Detta har lett till förluster för människor inom jordbruket, som är några av de mest utsatta, och där nästan hälften av arbetskraften är sysselsatt. Mycket grödor odlas på vintern. Sådden påbörjas i mitten av november och skörden kommer i april och maj. En av de viktiga grödorna som odlas är det vete som har en central roll i den dagliga kosten för miljontals människor, och som också exporteras. Men förändrade vädermönster både under sommaren och vintern har lett till att vete både sås och skördas sent vilket har i sin tur lett till att skördar slagit fel.

Pakistan är indelat i tio olika agroekologiska zoner och varje zon har sitt eget klimat och grödor. Ett förändrat klimat har påverkat de olika zonerna på olika sätt.

Mohammed Aslam Chaudhry, chef för Pakistans meteorologiska avdelning berättar att han under sina 31 år inom yrket arbete inte har sett så oberäkneliga väderförhållanden som under de senaste åren.

– Innan 2015 hade regnen ett fast mönster och jordbrukare kunde planera efter vädret. Nu när det regnar vet ingen när det kommer att upphöra.

Nabi Bakhsh Saithyo, som är generalsekreterare för provinsen Sindhs jordbrukskammare, säger att med tanke på förändrade vädermönster bör provinsen inte enbart vara beroende av vete utan fokusera på att odla grönsaker som växer bra i deltaområden i södra Sindh.

Väderprognoser kommer bli avgörande för att jordbrukare ska kunna planera sitt arbete. Aamir Hayat Bhandara, en jordbrukare i Pakpattan i centrala Punjab, säger att det saknas varningssystem på lokal nivå.

Pakistans meteorologiska avdelning har en avdelning som erbjuder särskilda prognoser för jordbrukare genom videor på Youtube. Informationen sprids på flera språk och planer finns på samarbete med tv- och radiokanaler.

Aamir Hayat Bhandara berättar att det också finns en hjälplinje för jordbrukare som har frågor kring väderprognoser. Men alla insatser når inte ut eftersom lokala jordbrukare ofta är analfabeter.

Mohsin Abdali, en jordbruksexpert vid Punjabs universitet, framhåller också att informationen inte når ut till många av jordbrukarna, förutom en del i centrala Punjab. Han menar att man inte kan förvänta sig att jordbrukare går in på Youtube för att få information om vädret.

– De följer de vanliga nyhetskanalerna. Myndigheterna måste använda sig av andra sätt för att nå ut till dem, säger han.

Aamir Hayat Bhandara menar att regeringen borde se till att det finns försäkringar i de fall skördar slår fel och lagermöjligheter för att kunna rädda skördar.

Det måste vidtas statliga åtgärder för att begränsa effekterna av klimatförändringarna annars kan jordbrukarna och ekonomin komma att drabbas hårt, förklarar han.

En längre version av artikeln har tidigare publicerats av thethirdpole.net.

Xari Jalil