Förändrat väder slår hårt mot oförberedda jordbrukare

Karachi, Pakistan, 200320 (IPS) – I april förra året förstörde hagelstormar, kraftiga regn och hårda vindar uppemot 150 000 ton vete i provinsen Punjab i Pakistan. Jordbrukare har uppmanat regeringen att utropa ett krisläge för jordbruket och klimatet i landet.

Muhammad Aslam i staden Multan är en av dem som undrar hur det ska gå med veteskördarna. Medan vinterns regn har varit en välsignelse för honom och ny säd är på väg in, finns risk att långvariga regn kommer att bli en förbannelse. Det vete som såddes i november kommer snart vara klart för skörd men det inkommande regnet och fuktigheten riskerar att förstöra det.

– I södra Punjab är detta en stor fråga. Vädermönstren har förändrats så mycket att allt har försenats med en månad. Vi brukade så vete i oktober, men nu med den rekordartade mängden regn har hela vår årscykel förändrats. Vete har såtts sent och vid skördetid har vi regn i stället för optimal temperatur och torrare luft, säger Muhammad Aslam.

Den fuktiga luften utgör en fara för säden eftersom det kan orsaka svampangrepp.

Muhammad Aslams oro delas av tusentals bönder i Punjab, där det finns stora områden jordbruksmark. Jordbruksbaserade produkter står också för 80 procent av exportintäkterna i området.

I april förra året förstörde hagelstormar, kraftiga regn och hårda vindar uppemot 150 000 ton vete i Punjab. Vid samma tidpunkt 2018 var vädret varmt och torrt – vilket var förhållanden som påverkade skördarna och kvaliteten på vetet negativt och också ledde till förseningar vid sådd av bomull över hela landet.

I vissa delar av Pakistan har oregelbunden nederbörd lett till att jordbrukare har börjat odla nya grödor som kräver kortare tid mellan sådd och skörd. Men brist på kunskap om klimatförändringarna innebär att det inte har skett i någon större skala.

Aamir Hayat Bhandara, en jordbrukare i Pakpattan i centrala Punjab, säger att det tidigare regnade lite under vintern, och endast mellan december och mars.

– Nu börjar regnen i januari och slutar inte förrän i april. Efter det brukar vi ha monsunregn i juni och juli, så det finns ingen lång torrperiod. Nästan varje vinter förlorar vi grödor på grund av detta, säger Aamir Hayat Bhandara, som också är grundare av Farmers’ Bureau of Pakistan, FBP.

I oktober uppmanade FBP regeringen att utropa ett krisläge för jordbruket och klimatet i landet.

– Olägliga stormar, oregelbunden nederbörd och plötsliga värmeböljor har påverkat våra grödor, inte bara under vintern utan också under sommaren, säger Aamir Hayat Bhandara.

Han påpekar att denna förändring har tvingat jordbrukare att gå över till andra grödor, som majs, som vanligtvis inte odlas i södra Punjab, men som nu fler odlar efter problem med bomullsskördar.

En längre version av artikeln har tidigare publicerats av thethirdpole.net.

Xari Jalil