Fler hinder för de som vill hjälpa flyktingar

Stockholm, 200304 (IPS) – Människorättsförsvarare runt om i Europa blir åtalade och trakasserade när de hjälper flyktingar, asylsökande och migranter. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty International har kartlagt hur polis och åklagare på ett felaktigt sätt använder sig av ”anti-smugglingslagar” och olika åtgärder som är till för att bekämpa terrorism för att komma åt människor som hjälper flyktingar, asylsökanden och migranter.

Den franska bergsguiden Pierre Mumber anklagades för att ha ”underlättat oregelbundet tillträde” efter att ha erbjudit fyra asylsökande från Västafrika varmt te och varma kläder i Alperna. Flera personer i Schweiz, däribland pastorn Norbert Valley, har åtalats och dömts för att ha gett utländska medborgare skydd och mat.

I Kroatien har organisationer som Are You Syrious och Centre for Peace Studies utsatts för trakasserier, hot och åtal för att ha ”underlättat olaglig migration” efter att de rapporterat om oproportionerligt våld vid gränserna när människor trycks tillbaka.

I Italien har organisationer som hjälpt människor på Medelhavet utsatts för förtalskampanjer och brottsutredningar, de har tvingats följa regler som försenat räddningsaktioner och som lämnat dem utan någonstans att gå i hamn. Sedan i augusti 2017 har de italienska myndigheterna vid flera tillfällen beslagtagit fartyg som används vid räddningsinsatser, samtidigt som fler människor än tidigare har dött på havet 2018 och 2019.

Spanska myndigheter har missbrukat administrativa lagar vilket hindrar organisationer att bedriva räddningsinsatser när de nu kan riskera böter på upp till 9,5 miljoner kronor.

Räddningsarbetarna Sarah Mardini och Seán Binder satt häktade i flera månader efter att de grekiska myndigheterna gripit dem när de hjälpt flyktingar som anlänt till ön Lesbos. De står anklagade för ”underlättande av oregelbundet tillträde” och spionage.

– Det ökade fokuset på att begränsa och hindra människor från att ta sig till Europa har inneburit att försök att få människor på flykt att känna sig trygga och välkomna ses som ett hot, säger Elisa De Pieri, researcher vid Amnesty International.

De europeiska ländernas misslyckanden när det gäller att tillgodose de basala rättigheter som flyktingar och migranter har rätt till har gjort att det fallit på vanliga människor att i vissa fall bistå med den grundläggande service och support som behövs, enligt Amnesty International.

Rapporten beskriver hur polisens tid, juridiska resurser och lagar som är till för att användas mot människosmugglare felaktigt har använts mot människor som hjälper flyktingar, migranter och asylsökande med varma kläder, mat och boende.

Organisationen uppmanar EU och medlemsstaterna att göra tillägg i lagar och EU-lagstiftning som handlar om hjälp vid otillåten/olaglig inresa, transport eller vistelse, så att en brottsrubricering måste innefatta ett krav på ekonomisk vinning.

Ida Karlsson