Felaktig information om coronaviruset ökar farorna

New York, 200304 (IPS) – Samtidigt som coronaviruset sprids till allt fler platser i världen fortsätter även spridningen av direkt felaktig information om sjukdomen. Och det utgör ytterligare ett hot, påpekar en expert för IPS.

Globalt beräknas nu över 93 000 människor ha drabbats av coronaviruset medan dödstalet uppgår till drygt 3 200. De allra flesta fallen rapporteras från Kina, som också är det land där sjukdomen först upptäcktes.

I slutet av förra veckan betonade FN:s generalsekreterare António Guterres att det ännu inte handlar om en pandemi, men att det finns en ökande risk för att coronaviruset kommer att utvecklas till det. Han uttryckte samtidigt en oro för de utvecklingsländer ”som saknar kapaciteten” att hantera sjukdomen och uppmanade världen att agera enligt ett sätt som är förenligt med de mänskliga rättigheterna.

Över hela världen försöker sjukvården att förbereda sig för sjukdomen, som det hittills saknas bot för, samtidigt som allt mer felaktig information om coronaviruset uppges spridas via internet.

David P. Fidler, expert på cybersäkerhet och globala hälsofrågor vid den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations, förklarar hur felaktig information kan spridas. Dels handlar det om osäkerhet kring de åtgärder som görs för att bekämpa sjukdomen, och att befolkningar inte litar på den information som kommer från officiella kanaler.

– Dessa faktorer fanns i samband med sjukdomsutbrott innan de sociala medierna uppfanns, men den omfattning och intensitet som de sociala mediernas plattformar ger utrymme för ökar spridningen av information, och felaktig information, säger han till IPS.

Att felaktigheter nu så snabbt kan spridas via sociala medier innebär enligt David P. Fidler att detta blivit ytterligare ett problem som hälsoexperter måste hantera.

– De sociala medierna gör det till och med svårare att förmedla korrekt information. Jag har via mitt Twitter-konto sett mängder av försök att sprida information som gjort experterna frustrerade, samtidigt som de försöker hitta och nå ut med den senaste informationen om covid-19.

David P. Fidler menar dessutom att Världshälsoorganisationen, WHO, begick ett misstag när man lovordade Kinas insatser för att bekämpa sjukdomsspridningen – trots att dessa inte låg i linje med organisationens egna rekommendationer.

– För mig som har studerat epidemier under tre decennier är det ofattbart att kommunikationsproblemen fortsätter och att både nationella och internationella hälsovårdsrepresentanter blir helt ställda vid varje nytt tillfälle. Det dras inga lärdomar.

Han menar också att felaktig information sprids av geopolitiska skäl, som hänger samman med en oro för Kinas starkare ställning. Detta samtidigt som både statliga och ickestatliga aktörer sprider felaktigheter via sociala medier – samtidigt som det inte finns några effektiva metoder för att hantera problemen.

David P. Fidlers råd till beslutsfattare är att göra den senast kända informationen tillgänglig till så många som möjligt och att där inkludera råd om vad individer kan göra för att skydda sig själva och sina anhöriga – och att fortsätta på samma sätt så länge som epidemin pågår. Hans råd till enskilda personer är att inte förlita sig på sociala medier för att få information om coronaviruset och dess effekter.

Samira Sadeque