Världen misslyckas skydda barn mot globala risker

New York, 200225 (IPS) – Världen har misslyckats med att skydda barns tillgång till trygghet, god hälsovård och en sund miljö. Det slås fast i en ny rapport om de snabba globala förändringar som påverkar barns hälsa.

Den nya rapporten har gjorts i samarbete mellan FN:s barnfond Unicef, Världshälsoorganisationen WHO och tidskriften The Lancet, och den slår fast att världens barn står inför en osäker framtid.

Rapportförfattarna betonar att klimatförändringar, miljöförstöring, folkförflyttningar, konflikter, djupa orättvisor och marknadsföring av skadliga produkter utgör hot mot barn i alla världens länder.

För att se till att barnen får en trygg framtid krävs enligt rapporten att satsningar som gynnar barn och unga blir centrala i arbetet för en hållbar utveckling. Det handlar bland annat om satsningar för att förbättra barns tillgång till hälsovård och utbildning, att minska utsläppen av växthusgaser och att skydda barn från reklam för alkohol, rökning, läsk och snabbmat. Här har världens regeringar, enligt rapportförfattarna, en nyckelroll.

I fråga om klimatförändringarna återstår det mycket arbete i världens fattigaste länder för att se till att barn får en möjlighet att leva ett liv med god hälsa. Samtidigt slår rapportförfattarna fast att koldioxidutsläppen från världens rikare länder utgör ett hot mot alla världens barn, eftersom de riskerar att leda till en klimatkatastrof.

En av rapportförfattarna, Anthony Costello, som är professor i global hälsa och hållbar utveckling vid University College i London, säger till IPS att det finns en rad åtgärder som världens rika länder kan genomföra. Som exempel nämner han att de kan stoppa alla subventioner av olja, gas och fossila bränslen. Länderna kan även uppmana finansvärlden att upphöra med investeringar i fossilindustrin samt inleda en övergång till elbilar och eldrivna allmänna kommunikationer.

Anthony Costello lyfter även fram behovet av att satsa på en övergång mot en mer hälsosam kosthållning som i lägre grad är baserad på rött kött och mejeriprodukter, samt framhåller att satsningar på mer lokal matproduktion skulle kunna minska transporterna och matsvinnet. Han säger även att världens länder inom loppet av tio år skulle kunna plantera 500 miljarder nya träd, samt satsa på resursbevarande jordbruk. En annan åtgärd skulle vara att sänka skatterna på inkomster och höja koldioxidskatterna, vilket skulle ge medborgarna möjligheten att satsa på en mer miljövänlig livsstil.

Ett annat stort problem som lyfts fram i rapporten är den negativa inverkan som marknadsföring av skadliga produkter har på barns välbefinnande. Rapportförfattarna vill därför att det görs ett tillägg i FN:s barnkonvention för att barn inte ska utsättas för skadlig marknadsföring.

Samira Sadeque