FN-personal protesterar mot ”hyckleri”

New York, 200225 (IPS) – FN har länge talat om vikten av rättvisa löner. Samtidigt anklagas världsorganisationen för att själv bedriva en orättfärdig lönepolitik – och i förra veckan genomförde FN-personal i Genève en manifestation i protest.

Budskapet från personalrepresentanterna SCC i Genève var mycket tydligt när man i torsdags protesterade mot ”FN:s hyckleri”. Detta med anledning av att världsorganisationen lanserat ”internationella dagen för jämlika löner” samtidigt som personalrepresentanterna menar att FN vägrat att dra tillbaka en lönesänkning som anses vara olaglig och som innebär att tre tusen FN-anställda får fem procent lägre lön än kollegor som har liknande befattningar.

Ian Richards, ordförande för CCISUA, FN-anställdas fackförbund som företräder 60 000 medlemmar, säger till IPS att FN:s avdelning för personalärenden, ICSC, med hänvisning till tveksam statistik förordade en lönesänkning för all personal i Genève.

Det är dock ett beslut som har bedömts som olagligt av ILOAT, som är ett annat Genève-baserat FN-organ. Men Ian Richards säger att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres beslutade sig för att inte följa beslutet om att personalens löner skulle höjas till den gamla nivån – utan begärde i stället att den interna FN-domstolen UNDT ska ta ställning i frågan.

– Problemet är dock att UNDT har sådan brist på domare att de ännu inte kunnat meddela något datum för när beslutet kan komma – trots att två år har gått sedan beslutet om lönesänkningarna togs, säger Ian Richards.

FN har även uppmärksammat den lönediskriminering som drabbar kvinnor över hela världen, både i offentlig och privat sektor. Ian Richards säger att kvinnlig och manlig personal som är anställda inom FN-systemet får samma löner. Samtidigt påpekar han att konsulter och tillfälligt anställda utgör en stor del av personalen inom vissa avdelningar.

– Bland dessa kollegor misstänker vi att det finns stora klyftor mellan könen eftersom de måste förhandla fram sina ersättningar individuellt. Vi har bett ledningen att genomföra en granskning med fokus på kön och lön, men hittills har ingenting skett, säger Ian Richards.

Han påpekar att det ofta handlar om personal som arbetar på tillfälliga ”uber-liknande” kontrakt som inte erbjuder några sociala skydd.

– Med tanke på hur många som börjar som konsulter skulle det inte vara någon överraskning om kvinnor förfördelas. Och ju mer FN arbetar för en ökad flexibilitet, desto värre kommer det att bli. Om FN verkligen brydde sig om löneskillnaderna mellan män och kvinnor så skulle de stoppa ”uberiseringen” av sin personal.

I ett pressmeddelande som lanserades i torsdags uppgav SCC att FN-personal i Genève genomfört en manifestation vid personalmatsalen där de höll upp plakat med krav på jämlika löner för världsorganisationens anställda.

Det har nu gått två år sedan lönesänkningen genomfördes för all personal på specialiserade FN-organ som Världshälsoorganisationen, WHO, och Internationella arbetsorganisationen, ILO, som har sina högkvarter i Genève.

Men enligt facket bedömde organet ILOAT, som bara har befogenhet att ta beslut om specialiserade FN-organisationer, förra sommaren att lönesänkningen var regelvidrig. En avgörande fråga är att den personal som är direkt anställd av FN inte omfattas av beslutet – vilket betyder att denna personal sedan två år tillbaka fått drygt fem procent lägre lön än kollegor med liknande befattningar.

– Situationen för FN-personalen blir ännu svårare på grund av den djupa klyftan mellan ord och handling från FN i frågor som berör jämlika löner, säger Prisca Chaoui, som är ordförande för FN-personalen i Genève, SCC.

I december förra året antog FN:s generalförsamling en resolution för att skapa en internationell dag för jämlika löner, med ett budskap om att världens länder ska arbeta för att uppnå detta mål.

– FN anklagas för hyckleri eftersom man inte har lyckats garantera att den egna personalen får jämlika löner, säger Prisca Chaoui.

Thalif Deen