Unga kräver rättigheter för sexuella minoriteter

Nairobi, 200117 (IPS) – Världens regeringar måste förbjuda alla former av diskriminering som drabbar hbtq-personer. Det menar företrädare för ungdomsorganisationer som är engagerade i kampen för sexuella och reproduktiva rättigheter.

Trots att det finns 1,8 miljarder människor i världen i åldern 10 och 24 år så har den gruppen förblivit marginaliserad i frågor som berör sexuella och reproduktiva rättigheter. Det menar Martin Karadzhov, ordförande för en global kommitté som representerade unga i samband med det globala mötet om befolkningsfrågor som i november hölls i Nairobi.

Martin Karadzhov påpekar att unga hbtq-personer i många länder fortfarande utsätts för skadliga sedvänjor, däribland försök att ”omvända” dem, något han menar kan jämställas med tortyr. Dessutom förnekas många tillgång till vård och annan service på grund av deras sexuella läggning. Martin Karadzhovs säger att världens regeringar måste se till att all diskriminering av hbtq-personer upphör.

– Våra mänskliga rättigheter är inget kontroversiellt, säger han.

Den åsikten delas av Mavis Naa Korley Aryee, programledare för ett nationellt radioprogram i Ghana som är inriktat på ungdomsfrågor och görs av organisationen Curious Minds.

Hon påpekar att trots att världens unga är så många, så hörs sällan deras röster i frågor som berör sexuella och produktiva rättigheter. I stället förvandlas de unga vanligtvis bara till statistik. Samtidigt påpekar hon att ungdomar banat vägen i arbetet för stärkta rättigheter.

– Ju mer vi samarbetar, desto mer kan vi föra fram våra frågor, säger hon.

Samtidigt blir situationen än värre när det gäller unga med funktionsnedsättningar, säger Leslie Tikolitikoca som företräder Fijis federation för personer med funktionsnedsättningar. Han säger att beslutsfattare ofta tar beslut å deras vägnar, utan att ens konsultera de berörda först.

Mantoe Phakathi