Ny teknik kan stärka afrikanska bönder

Des Moines, 191024 (IPS) – Hunger, torkor och stigande matpriser är återkommande problem för befolkningarna i stora delar av Afrika. Experter menar dock att kontinentens jordbrukare skulle kunna öka sina skördar med hjälp av nya varianter av grödor, drönare och andra tekniska lösningar.

Förra veckan samlades experter vid ett möte om internationella mat- och jordbruksfrågor som årligen hålls i Des Moines i USA. Ett bärande tema var att afrikanska jordbruks-entreprenörer kan bidra i kampen för att få fram tillräckligt med mat till regionens växande befolkning.

Vid mötet lanserade även Mark Green, chef för den amerikanska biståndsmyndigheten USAID, en satsning på 70 miljoner dollar som ska gå till forskning på nya utsäden och andra metoder som ska minska effekterna av torkor och växtsjukdomar i världens utvecklingsländer.

– Humanitärt bistånd, inklusive matbistånd, är en behandling men inte ett botemedel. Vi måste utveckla ny teknik och nya partnerskap som inte bara hjälper familjer i krissituationer, utan också erbjuder dem försörjningsmöjligheter, sade Mark Green.

Mötet hade samlat över 1 200 experter, beslutsfattare och höga chefer samt jordbrukare från över 65 av de länder som återkommande drabbas av brist på mat och stigande livsmedelspriser. Det är fenomen som drabbar länderna i södra Afrika särskilt hårt.

Jennifer Blanke, som är biträdande chef för jordbruksutveckling vid Afrikanska utvecklingsbanken, påpekade att hennes kontinent inte fick del av den gröna revolution som under 50- och 60-talet ledde till att skördarna ökade i Asien och Latinamerika. Men hon påpekade att all den nya teknik som nu finns tillgänglig – i form av exempelvis drönare och nya tåligare utsäden – innebär en möjlighet för afrikanska politiker och bönder att stärka jordbruket och öka skördarna.

– Tekniken kan åstadkomma så mycket. Med hjälp av drönare kan åkrar kontrolleras inom någon minut, i stället för de många timmar det tidigare har tagit. De kan även spreja bekämpningsmedel. Med hjälp av satellitteknik kan vädersystem övervakas medan mobiltekniken hjälper bönder att ta reda på hur mycket betalt de kan ta för sin mat, sade Jennifer Blanke.

Hennes målsättning är att inom kort samla forskare, beslutsfattare och investerare för att få igång program som syftar till att öka spridningen av de nya tekniska lösningarna och sprida kunskap bland både myndigheter och jordbrukare hur dessa kan användas.

Många afrikanska entreprenörer närvarade också vid mötet för att bygga nya kontaktnät och möta möjliga investerare.

En av dem var Ifeoluwa Olatayo från Nigeria, som även fick motta en utmärkelse från organisationen World Hunger Fighters Foundation. Detta med anledning av att han med hjälp av så kallad hydrokultur, där odlingar bedrivs utan jord, lanserat en satsning på grönsaksodlingar som bedrivs på tak i miljonstaden Ibadan.

– Eftersom vi odlar så nära konsumenterna kan vi producera näringsrik mat som snabbt blir tillgänglig, samtidigt som vi minskar de effekter transporterna har i hela värdekedjan. Det är viktigt att människor har tillgång till nyttig mat som är så billig och färsk som möjligt, säger Ifeoluwa Olatayo.

Ett annat problem som lokala entreprenörer försöker hitta lösningar på är att dålig infrastruktur i bland leder till att hela skördar går förlorade eftersom produkterna inte hinner transporteras från bönderna till marknaderna.

James Reinl