Grävande reporter åtalas i Tanzania

Nairobi, 190806 (IPS) – Den undersökande journalisten Erick Kabendera greps av polisen i Tanzania för en vecka sedan och kommer nu att åtalas för ekonomiska brott. Kommittén till skydd för journalister, CPJ, kräver dock att han omedelbart friges, och understryker att pressfriheten i landet drastiskt har försämrats. 

På måndagen meddelade åklagare i Tanzania att den framstående frilansjournalisten, som haft uppdrag för flera internationella medier, kommer att åtalas för bland annat pengatvätt och skattebrott. Detta trots att Dar es Salaams polischef Lazaro Mambosasa förra måndagen meddelade att Erick Kabendera hade gripits med anledning av att det fanns frågetecken kring hans nationalitet.

CPJ:s talesperson för södra Afrika, Muthoki Mumo, säger att reportern omedelbart måste friges.

– Under den senaste veckan tycks det som att myndigheterna har letat efter ett sätt att rättfärdiga gripandet av denna kritiskt granskande frilansjournalist. Åklagarna bör omgående lägga ner åtalet mot Erick Kabendera och Tanzanias myndigheter måste sluta trakassera sina kritiker, säger Muthoki Mumo.

Enligt landets lagar kan personer som anklagas för pengatvätt inte bli frigivna mot borgen, vilket betyder att Erick Kabendera kan förbli häktad under hela den rättsliga processen, förklarar hans advokat Jones Sendodo för CPJ. Om Erick Kabendera fälls riskerar han upp till 15 års fängelse.

Till CPJ säger Erick Kabenderas anhöriga att han gripits på grund av sin kritiska bevakning av landets regering.

En av Erick Kabenderas senaste artiklar publicerades i den regionala veckotidningen The East African och handlade om maktstrider inom Tanzanias styrande parti.

CPJ uppger att pressfriheten i Tanzania snabbt har försämrats sedan president John Magufuli kom till makten 2015, bland annat genom hårdare regleringar och trakasserier av journalister. För två år sedan försvann frilansjournalisten Azory Gwanda i Tanzania och myndigheterna har hittills inte kunnat förklara vad som hänt honom.

CPJ IPS