Allt svårare för pressen i Tanzania

Nairobi, 190513 (IPS) – Situationen för medierna i Tanzania har försämrats drastiskt under president John Pombe Magufulis styre och landets journalister har stor anledning att känna oro. Det skriver Muthoki Mumo från Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i denna kommentar.

När Tanzanias informationsminister Harrison Mwakyembe nyligen talade i landets parlament undrade han varför människor fortfarande frågar vad som hänt med frilansjournalisten Azory Gwanda, som försvann spårlöst i november 2017. Ministern påpekade att många andra, däribland myndighetsföreträdare, försvunnit i samma region och ifrågasatte varför så många undrade just över Azory Gwandas försvinnande.

Uttalandet ligger i linje med det mönster av ickesvar som kommit från regeringsföreträdare när de mött den återkommande frågan: var är Azory Gwanda?

Det är en mycket viktig fråga att ställa, eftersom förhållandena för medierna försämrats så drastiskt under den nuvarande presidentens styre.

En av de sista som såg Azory Gwanda, som bland annat arbetade för nyhetstidningarna Mwananchi and The Citizen, var hans hustru Anna Pinoni. Och hon har berättat om de mystiska omständigheterna kring försvinnandet. Enligt henne anlände han i sällskap med okända män i en vit bil, varpå han hämtade upp nycklarna till deras hem och meddelade att han måste resa bort i ett akut ärende, men skulle återkomma igen dagen därpå.

Strax därpå upptäckte hon att någon sökt igenom deras hem, och hon anmälde Azory Gwanda som försvunnen till polisen.

Men trots de konstiga omständigheterna kring försvinnandet och återkommande krav från såväl lokala som internationella organisationer, har försvinnandet aldrig utretts ordentligt.

När inrikesminister Minister Kangi Lugola förra sommaren tillfrågades om ärendet antydde han att Azory Gwanda kanske befann sig på flykt.

Innan han försvann hade journalisten granskat mord och bortföranden som genomförts på lokal nivå, däribland mot poliser och lokala myndighetsföreträdare. Hans hustru har till tidningen Mwananchi sagt att dessa granskningar kan ha varit anledningen till försvinnandet.

Att fallet inte har utretts ordentligt har lett till att många tanzanier nu befarar att de löper risk att gå samma öde till mötes om de börjar ställa ”fel” frågor.

När president John Pombe Magufuli kom till makten 2015 framställde han sig själv som en fiende till korruption och maktfullkomlighet. Men han har sedan dess också visat sig vara en fiende till pressen och yttrandefriheten.

Förra året dokumenterade CPJ hur journalisten Sitta Tumma greps och fick sitta i arresten en natt efter att ha bevakat en demonstration som anordnades av oppositionen. Och sedan 2017 har minst fem nyhetstidningar drabbats av publiceringsförbud efter att ha blivit utsatta för märkliga anklagelser. I nästan samtliga fall har det rört sig om tidningar som förhållit sig kritiska till regeringen.

Förra året belades dessutom flera tv-kanaler med böter efter att de uppmärksammat en rapport från en ickestatlig organisation som handlade om människorättsbrott som ska ha begåtts i samband med ett fyllnadsval 2017.

Flera nya lagar har dessutom tillkommit, bland annat i syfte att minska tillgången till offentlig information för journalister, forskare och vanliga medborgare. En lag mot cyberbrottslighet har använts för att trakassera och utöva påtryckningar på medier.

Senare i år ska lokala val anordnas i Tanzania och nästa år ska presidentval hållas. Och är det något som tidigare erfarenheter har visat är det att val brukar innebära en ökad repression och ökade risker för journalister.

Av det skälet menar CPJ att det nu är hög tid att ställa frågan om var Azory Gwanda tagit vägen, och värna om alla andra tanzaniska journalisters säkerhet. Därför lanserade vi nyligen kampanjen #WhereIsAzory?, för att uppmärksamma hans fall och för att kräva svar.

Ingen bör underskatta vikten av internationell solidaritet. Under förra året upplevde jag själv, tillsammans med min kollega Angela Quintal, detta då vi greps i landet och hölls inspärrade en natt av myndighetspersoner som förhörde oss och ställde frågor kring varför vi befann oss i Tanzania och ställde frågor om Azory Gwanda. Det starka stöd vi då mottog från personer både i Tanzania och utanför landet var enligt oss en viktig orsak till att vi sedan släpptes.

*Muthoki Mumo är Kommittén till skydd för journalisters representant för södra Afrika.

Muthoki Mumo