Sierra Leones journalister kräver åtal för mord på kollega

London, 190510 (IPS) – I mars förra året utsattes redaktören och publicisten Ibrahim Samura i Sierra Leone för en mycket grov misshandel som bevittnades av poliser och militärer. Tre månader senare avled han av sviterna. Men trots att de fem misstänkta för misshandeln är välkända personer har ännu inget åtal väckts.

Ibrahim Samura var utgivare av nyhetstidningen New Age i Freetown då han blev mycket grovt misshandlad i samband med den avgörande presidentvalskampanjen i mars förra året. Nu kräver Sierra Leones journalistförbund att de fem personer som misstänks för misshandeln ställs till svars.

Attacken på Ibrahim Samura och minst två andra reportrar, som alla bevakade valkampanjen, inträffade mitt framför poliser och militärer som skötte säkerheten på platsen i Freetown-förorten Lumley.

– Den fortsatta förseningen med att ställa dem inför rätta göder en kultur av straffrihet, säger journalistförbundets generalsekreterare Ahmed Sahid Nasralla till IPS.

– Vi uppmanar polisen och regeringen att agera. Utredningen är klar, nu är det upp till myndigheterna att väcka åtal och vi kommer att fortsätta att utöva påtryckningar så att det sker.

Enligt journalistförbundet har en obduktion slagit fast att Ibrahim Samura dog i sviterna av misshandeln.

De fem personer som pekats ut som ansvariga för misshandeln beskrivs som ”mäktiga huliganer”. I gruppen ingår flera framträdande företrädare för det tidigare styrande partiet APC samt en dotter till den före detta presidenten Ernest Bai Koroma.

Tio månader har nu gått sedan Ibrahim Samuras död, men trots detta har de fem misstänkta för misshandeln inte gripits.

Många lokala journalister som hoppades att Julius Maada Bios seger i presidentvalet skulle bana väg för en stärkt pressfrihet i landet har med tiden blivit besvikna.

Även under den nya presidentens styre har trakasserierna och våldet mot journalister fortsatt. Bara en månad efter att han kommit till makten attackerade anhängare till presidentens parti SLPP radioreportern Yusuf Bangura under förevändning att det var en hämndaktion på grund av hans ”negativa rapportering” om partiet och presidenten inför valet.

I höstas greps dessutom journalisten Fayia Amara Fayia i en tv-studio under en pågående sändning. Gripandet genomfördes på order av landets biträdande informationsminister som hävdade att reportern förtalat presidenten. Fayia Amara Fayia släpptes sedan utan att åtalas.

Under hösten attackerades dessutom flera journalister av SLPP-anhängare i samband med att de bevakade ett lokalt val i distriktet Kambia.

I januari i år misshandlades Sierra Express redaktör Alusine Bangura svårt på sin redaktion av personer som sade sig stötta SLPP.

– Jag kände igen en av männen, som är en kraftig slagskämpe för SLPP. Angriparna var runt 13 personer och hade jag inte fått hjälp av andra hade jag kunnat bli dödad, berättar Alusine Bangura för IPS.

Han säger att detta var andra gången som redaktionen utsattes för en attack. Den första inträffade i april förra året, precis efter att den nya presidenten hade tillträtt.

– De attackerar oss eftersom de menar att vi är för kritiska mot regeringen. Men det är vårt jobb, att hålla politikerna under uppsikt. Vi är kritiska mot alla regeringar.

Bedömare menar att en orsak till att den nya regeringen inte vill åtala dem som anklagas för Ibrahim Samuras död kan vara att det också skulle innebära att de tvingas åtala de egna anhängare som ger sig på journalister.

Detta trots att president Julius Maada Bio tidigare har sagt att det är regeringens plikt att skydda journalisterna.

Samtidigt som landets journalistförbund begär att åtal väcks mot de som anklagas för Ibrahim Samuras död kräver man också att regeringen lever upp till sitt tidigare löfte om att dra tillbaka de förtalslagar som tidigare har använts för att tysta kritiska journalister.

Det är ett krav som Angela Quintal från Kommittén till skydd för journalister, CPJ, ställer sig bakom:

– Presidenten måste se till att förtalslagarna slutligen dras tillbaka, vilket är något han lovade att göra i samband med att han kom till makten förra året, säger Angela Quintal till IPS.

Lahai J. Samboma