Kvinnorättsförsvarare protesterar mot tortyr och fängslanden

New York, 190409 (IPS) – Aktivister i ledande organisationer i civilsamhället, forskare och representanter för kvinnogrupper ser ytterst allvarligt på situationen för kvinnliga aktivister i 48 huvudsakligen muslimska länder.

De har skrivit ett brev till ledare i dessa länder där de uppmanar till jämställdhet, fördömer tortyr av kvinnliga människorättsförsvarare och kräver omedelbart frigivande av de som sitter fängslade i Saudiarabien och Iran.

New York-baserade kvinnorättsorganisationen Equality Now och den globala muslimska feministiska rörelsen Musawah står bakom initiativet och framhåller att de är särskilt oroade över de många kvinnorättsaktivister som sitter gripna i Saudiarabien, däribland Loujain al-Hathloul, Hatoon al-Fassi, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Samar Badawi, Nassima al-Sadah, Amal al-Harbi, och Shadan al-Anezi.

Samar Badawi och Nassima al-Sadah greps enligt källor den 30 juli 2018 och har sedan dess suttit frihetsberövade utan möjlighet att ha någon kontakt med omvärlden.

Den saudiska regeringen har anklagat kvinnorna för ”samordnade aktiviteter för att undergräva säkerheten, stabiliteten och den naturliga enigheten i kungariket”. Kvinnorna riskerar dödsstraff eller fängelse i upp till 20 år.

Brevet riktar sig till 48 presidenter, monarker och regeringschefer i bland annat Irak, Tchad, Kuwait, Bahrain, Nigeria, Sudan, Iran, Maldiverna, Niger, Tunisien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I brevet står att över 100 människorätts- och kvinnorättsorganisationer och aktivister i den muslimska världen är djupt oroade över angreppen mot kvinnorättsaktivister i vissa länder. De uppmanar ledarna i den muslimska världen att höja sina röster för att visa sitt stöd för jämställdhet mellan kvinnor och män, och att erkänna den avgörande roll som kvinnorättsförsvarare har i det avseendet, samt fördöma fängslandet och tortyren av kvinnliga människorättsförsvarare.

De 118 undertecknarna av brevet uppger också att de är ”djupt oroade över behandlingen av kvinnorättsaktivister i Iran, däribland den välkända iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh som dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp, och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som 2016 dömdes till 16 års fängelse”.

Aktivisterna som undertecknat brevet tillhör organisationer i bland annat Algeriet, Afghanistan, Egypten, Indonesien, Indien, Kanada, Pakistan, Jordanien, Malaysia, Marocko, Mali och Somalia.

– Det är nedslående att se hur långt ned de muslimska länderna kommer i FN:s globala jämställdhetsindex, säger Yasmeen Hassan, chef för organisationen Equality Now.

Hon säger att gripandet, fängslandet och de utpekade fallen av tortyr av kvinnorättsaktivister i Iran och Saudiarabien måste fördömas av alla muslimska stater.

– Vi kan inte uppnå fred, välstånd och framsteg utan jämställdhet för kvinnor och flickor och måste aktivt agera för att förverkliga detta, säger hon.

– Det är hög tid att muslimska ledare höjer sina röster och talar om att jämlikhet och rättvisa som muslimska värderingar, stöttar kvinnorättsgrupper i sina länder och vidtar åtgärder för att sätta stopp för de lagar, den politik och de metoder som används i islams namn och som fortsätter att diskriminera kvinnor fram till i dag, säger Zainah Anwar, chef för Musawah.

Om de muslimska länderna hade varit trogna islams lära som gav kvinnor rättigheter som ansågs revolutionära för 1 400 år sedan, hade den muslimska världen i dag legat i framkant i kvinnorörelsen i stället för i botten av alla jämställdhetsundersökningar, säger hon.

Tara Carey vid Equality Now säger att när det gäller de gripna kvinnorättsaktivisterna i Saudiarabien så kräver de att de släpps omedelbart och villkorslöst och att alla anklagelser mot dem skrivs av.

– De saudiska myndigheterna måste säkerställa en opartisk och oberoende utredning av de utpekade fallen av tortyr, säger hon.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, sade under ett möte i FN:s människorättsråd i september förra året, att angreppen mot fredliga människorättsförsvarare i Saudiarabien, särskilt de som försvarar jämställdhet och kvinnors rättigheter, är djupt oroande.

Thalif Deen