Hård kritik mot USA:s agerande mot ICC-åklagare

New York, 190409 (IPS) – Donald Trumps administration har redan tidigare kritiserats hårt för angrepp mot internationella institutioner och FN-organ. Efter att USA återkallat visumet för chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC, ökar kritiken från experter och organisationer, samtidigt som många undrar om fler kontroversiella åtgärder väntar.

Under ledning av Donald Trump har USA redan lämnat FN:s människorättsråd i Geneve samt världsorganisationens kulturorgan Unesco, samtidigt som man dragit in, eller kraftigt minskat, anslagen till FN-organen UNFPA och UNRWA, samt till de fredsbevarande styrkorna.

Den senaste åtgärden är riktad mot ICC i Haag, som planerat att utreda påstådda krigsbrott som kan ha begåtts av både talibaner och amerikanska soldater i Afghanistan. Detta genom att visumet återkallats för ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda.

Agerandet har lett till protester från experter och människorättsorganisationer – och till att flera nya frågeställningar uppkommit.

När FN beslutade att förflytta sitt sekretariat till New York undertecknade USA som värdnation 1947 ett avtal som innebar att utländska diplomater ska erbjudas immunitet och möjlighet att utan några hinder kunna verka i de dagliga aktiviteterna inom världsorganisationen.

Frågan är om USA nu har brutit detta avtal genom att dra tillbaka Fatou Bensoudas visum – eller om landet har rätt att agera mot ICC:s domare med hänvisning till att USA inte är medlem av brottmålsdomstolen.

En annan fråga som många ställer sig är om agerandet är en fingervisning om vad som komma skall – då företrädare för länder som Iran, Venezuela och Kuba – som alla är svartlistade av USA, i september ska resa till New York för att tala inför FN:s generalförsamling. Frågan är om även de kommer att nekas resa in till landet.

Protesterna mot det amerikanska beslutet kommer från en lång rad organisationer, däribland medborgarorganisationen ACLU och Internationella juristkommissionen, ICJ, som i ett gemensamt uttalande skriver att ”målet med visarestriktionerna är att blockera och förhindra legitima utredningar av allvarliga brott mot internationell lag”.

Vidare varnar organisationerna för att agerandet kan få ”farliga” konsekvenser i kampen mot straffrihet och för brottsoffers möjligheter att få upprättelse.

Tawanda Hondora, ordförande för organisationen WFM-IGP, som är av de grupper som undertecknat uttalandet, säger till IPS att Donald Trumps administration konsekvent verkat för att underminera den internationella rättsordningen.

Han menar att USA:s under Donald Trump agerande har ökat riskerna för väpnade konflikter – och menar att återkallandet av Fatou Bensoudas visum står i strid med avtalet mellan FN och USA.

Enligt Tawanda Hondora råder det inget tvivel om att målet är att påverka ICC:s arbete med att utreda de eventuella brott som begåtts av alla stridande parter i Afghanistan.

Martin S. Edwards, som är expert på diplomati och internationella relationer vid Seton Hall-universitetet, säger att det inte är konstigt att agerandet mot ICC:s chefsåklagare väcker kritik.

– Jag hoppas att detta enbart syftar till att göra livet svårt för Fatou Bensouda och inte är en del av en mer generell trend där personer som ska besöka FN:s generalförsamling nekas visum, säger han.

Martin S. Edwards säger dock att få saker bör komma som en överraskning med den nuvarande administrationen – och att även andra personer kan nekas visum i framtiden, däribland Venezuelas president Nicolas Maduro.

Historiskt har USA förhållit sig kritiskt till vissa ledares besök i New York, men enligt Martin S. Edwards kan den nuvarande administrationen gå längre än så, eftersom detta skulle välkomnas av presidentens väljarbas. Dock menar han att den juridiska grunden för ett sådant agerande skulle vara oerhört tunn.

Vid en pressträff nyligen sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet sedan länge har valt att stå utanför ICC på grund av att domstolen utgör ett hot mot landets nationella suveränitet.

– Vi är fast beslutna att skydda amerikansk och allierad militär och civil personal från hotet om att orättvist bli åtalade för handlingar som begåtts i syfte att försvara vår fina nation. Vi befarade att domstolen med tiden skulle bedriva politiskt motiverade åtal av amerikaner, och våra farhågor besannades, sade Mike Pompeo.

Tawanda Hondora uppmanar Storbritannien och Frankrike att föra en diskussion inom FN:s säkerhetsråd kring USA:s beslut att dra tillbaka chefsåklagarens visum. Han uppmanar samtidigt FN:s generalförsamling att protestera mot beslutet eftersom det finns en risk att agerandet annars blir prejudicerande.

Thalif Deen