Cyklon har lamslagit delar av Moçambique

Stockholm, 190319 (IPS) – Skadorna är stora efter att cyklonen som fått namnet Idai drog in över hamnstaden Beira i Moçambique. Även Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt.

Röda korset uppgav på måndagen att 90 procent av Beira och området runt omkring staden är förstört och att hundratusentals har förlorat sina hem.

Beira med en halv miljon invånare är Moçambiques fjärde största stad. Jaime LeSueur som leder Röda Korsets arbete i Beira säger att mobilnätet och elförsörjningen har slagits ut och att vägarna förstörts av översvämningar. En del områden går inte ens att nå, vilket försvårar räddningsarbetet.

– Omfattningen av skadorna är massiva och skrämmande, säger han.

Cyklonen Idai med vindar på uppemot 170 kilometer i timmen kan vara den dödligaste stormen på flera generationer som drabbat det fattiga Moçambique, ett land med en befolkning på 30 miljoner människor.

Moçambiques president Felipe Nyusi har meddelat att räddningsarbetet är igång och att räddningsmaterial, läkare och volontärer anlänt till huvudstaden Maputo.

Presidenten väckte uppmärksamhet i måndags när han sa att minst 1 000 dödsoffer var att vänta enbart i Moçambique. Uttalandet kom i en intervju med statliga Radio Moçambique efter att han flugit över Beira och bevittnat förödelsen.

Efter att ha dragit genom Moçambique fortsatte Idai in i grannlandet Zimbabwe. Över 200 personer har rapporterats döda hittills i Moçambique, Zimbabwe och Malawi, enligt officiella siffror.

Enligt FN:s barnfond Unicef har fler än 1,5 miljoner människor, varav hälften barn, drabbats av de kraftiga översvämningarna i Malawi och Moçambique.

 

Ida Karlsson