Plast får nytt liv i form av vägar och gator

Accra, 190110 (IPS) ‒ I Ghana är nedskräpningen av plast ett stort problem. Men flera initiativ syftar till att minska plastavfallet. Bland annat används plastpåsar och annat plastskräp för att tillsammans med sand skapa ny gatubeläggning.

Nelson Boateng är mannen bakom företaget Nelplast Ghana Limited som sedan 2015 producerar stenliknande block av plastavfall som används för att asfaltera vägar med. Företaget använder 70 procent sand och 30 procent plast för att tillverka blocken som bland annat används för trottoarer. Han berättar att plasten blandas med sand och smälts.

‒ Materialet har kunnat användas på många viktiga platser, bland annat i bostadsområden, i byggandet av nya promenadstråk, i anslutning till en kyrka samt Ghanas departement för miljö, vetenskap och teknik, säger han.

‒ Fördelen med dessa block jämfört med konventionella cementblock är att de är 30 procent billigare, de går inte sönder, det blir inte någon algtillväxt och de bleknar inte heller. En kvadratmeter av våra block kostar 33 cedi (62 kronor) medan cementblocken kostar 98 cedi (872 kronor). Jag gör det här för att jag älskar naturen och har skapat det här själv för att komma till rätta med nedskräpningen av plast, säger han.

Hans fabrik, som ligger i staden Ashaiman, har kapacitet att producera 200 000 block för trottoarer.

Över 500 personer arbetar med att samla in plast och är beroende av arbetet för sin försörjning. Av de som säljer avfallet vidare till Nelson Boateng är 60 procent kvinnor.

‒ Numera vet folk att plastavfallet är en värdefull resurs, säger Ashietey Okaiko, 34, som är ensamstående mor och som arbetar med att samla in plastavfall  till Nelplast Ghana Limited.

Hon tjänar drygt 275 kronor per leverans och inkomsten hjälper henne att försörja familjen.

Företaget Nelplast Ghana Limited har ännu inte möjlighet att köpa all plast som samlas in.

Nelson Boateng berättar att de som samlar in plast skulle kunna leverera 10 000 kilo per dag.

‒ Det känns svårt att jag inte har möjlighet att köpa all plast på grund av våra ekonomiska begränsningar.

Vid sidan av Nelson Boatengs produktion finns ett initiativ där Gripe, en industriledd koalition, tillverkar byggnadsmaterial av plastavfall.

Landets finansminister, Ken Ofori Atta, säger att departementet för miljö, vetenskap och teknik håller på att ta fram en nationell plastavfallspolicy. Den går ut på att vägleda landet i hur man ska handskas med den stora utmaningen att hantera dessa icke nedbrytbara produkter.

‒ Den afrikanska industrin behöver försöka hitta innovativa lösningar för att minska användningen av plast och plastavfall i alla dess former genom att ersätta plasten med andra innovativa produkter och arbeta för en minskad användning och en ökad återanvändning och återvinning i de fall när det inte är möjligt att ersätta plasten, säger Helen La Trobe, en ghanansk miljöaktivist.

Hon menar att det är viktigt att staten också tillhandahåller papperskorgar vid busshållplatser och vid marknader och ser till att behållare töms regelbundet.

Hon påpekar att fiskar och andra marina arter får i sig ytterst små plastpartiklar som vandrar upp i näringskedjan och till slut når tallriken.

Nelson Boateng menar att det inte är plastproduktionen som är ett problem utan säger att myndigheter måste stötta innovatörer.

‒ Ju mer stöd, desto renare miljö. Om vi verkligen menar allvar med att vi vill få bort plasten från vårt land och från vårt hav så är det här en väg framåt. När människor går till stranden för att rensa bort plasten så hamnar den ändå till slut på soptippen och finns därmed kvar, säger han.

Albert Oppong-Ansah