Havssköldpaddorna blev mer värda som turistattraktion

Nairobi, 181207 (IPS) – Varje år anländer tusentals stora havslädersköldpaddor för att lägga ägg på stranden Matura på Trinidads östkust. De riskerar inte längre att dödas, eftersom lokalbefolkningen har insett att sköldpaddorna är betydligt mer värda levande än döda.

Förändringen skedde för tre decennier sedan då myndigheterna i Trinidad och Tobago inledde en satsning för att utbilda turistguider. En av dem som gick kursen var Dennis Sammy, som nu arbetar för Institutet för Karibiens naturresurser, Canari, och även är en lokal ledare för befolkningen i närheten av Matura. Han säger att befolkningen genom utbildningen insåg behovet av att skydda sköldpaddorna.

Området runt Matura är en av få platser i världen där havslädersköldpaddorna lägger sina ägg. Men Dennis Sammy påpekar att det också är enkelt att ta sig till stranden, vilket innebär att sköldpaddorna löper risk att drabbas av tjuvjägare.

Detta lyckades man dock sätta stopp för. Förändringen kom när lokalbefolkningen, som tidigare varit en del av problemet, började engageras av en miljöorganisation som kämpade för att få ett slut på dödandet av sköldpaddor.

– När lokalbefolkningen blev en del av lösningen kom förändringen, säger Dennis Sammy till IPS.

Med åren kom sköldpaddorna att bli allt fler. I dag bedrivs ekoturism i Matura där människor betalar för att kunna komma och bevittna när sköldpaddorna anländer till stranden.

IPS träffade Dennis Sammy i samband med den internationella konferens om så kallad blå ekonomi som hölls i Nairobi under förra veckan. Han deltog vid en diskussion om hur miljöarbete som involverar lokalbefolkningar kan leda till en inkluderande ekonomisk utveckling.

Dennis Sammy säger att man har följt enskilda sköldpaddor och därmed har kunnat räkna ut ett värde för varje enskild individ.

– Genom att jämföra hur mycket människor betalar för att komma att titta på varje sköldpadda har vi kunnat se hur stort detta värde är. Det är uppenbart att lokalbefolkningen har insett att en sköldpadda är betydligt mer värd om den är vid liv, säger Dennis Sammy.

Nicole Leotaud, ordförande för Canari, berättar att institutet har utvecklat ett verktyg där man kan engagera småföretag genom att ställa frågor om hur hållbar deras verksamhet är. Frågorna är riktade till alla som arbetar i företagen och handlar om ämnen som berör miljöarbete och fattigdom.

Blå ekonomi handlar om att dra nytta av hav, sjöar och floder, genom hållbara investeringar i verksamheter som bland annat fiske, sjötransporter, turism, fiskodlingar och energisatsningar.

Nicole Leotaud säger att satsningar på blå och grön ekonomi allt för ofta kommer uppifrån och ned, och att det är avgörande att se till att lokalbefolkningarna blir engagerade i arbetet för en ekonomisk utveckling som tar hänsyn till miljön.

Hon säger att man genom att ställa frågor till lokala småföretagare som nyttjar naturresurser kan uppnå mycket.

– Vi har redan sett hur förändringar sker. Men vi talar inte om för någon att de måste genomföra förändringar, det handlar om att de upptäcker det på egen hand, säger Nicole Leotaud till IPS.

Hon menar att skyddet av havssköldpaddorna uppstod i en liknande process, och säger att de satsningar som nu pågår är inriktade på att förbättra möjligheterna att lagra vatten och använda förnybar energi.

Nalisha Adams