Ny satsning ska stärka Grenadas tillgång på vatten

Port of Spain, 181129 (IPS) – Många hushåll på Grenada lider av återkommande brist på vatten. Men nu ska en ny satsning som finansieras av FN:s klimatfond hjälpa landet att säkra vattentillgången mot klimatförändringarnas effekter.

För många familjer på Grenada, som ligger i östra Karibien, skapar den återkommande bristen på vatten stress.

– Det finns tider på året då människor måste bege sig hem vid vissa tidpunkter för att kunna fylla på sina vattenförråd, berättar Titus Antoine, som är tillförordnad chef för Grenadas departement för ekonomiskt samarbete.

Han säger till IPS att befolkningen på vissa delar av ön har en god tillgång till vatten, medan det råder en återkommande vattenbrist på Grenadas södra delar, där många av de turister som besöker landet bor.

– Vattenbristen beror på opålitlig nederbörd, begränsade möjligheter till lagring av vatten och den höga efterfrågan som uppstår då turistindustrin konkurrerar om resurserna, säger Titus Antoine.

Den nya satsningen, vars budget på motsvarande 380 miljoner kronor främst kommer att finansieras av FN:s gröna klimatfond, ska enligt planerna motverka vattenproblem som förorsakas av klimatförändringarna. Projektet ska bland annat leda till en minskad vattenkonsumtion inom turismen och jordbruket, och förbättra vattendistributionen genom att läckande vattenledningar ska tätas. Ett annat mål är att Grenada ska bli bättre förberett inför extrema väderfenomen som orkaner.

– Målet är att dels öka tillgången på det vatten som finns tillgängligt och samtidigt minska efterfrågan på vatten i många sektorer, i synnerhet under torra perioder, säger Dieter Rothenberger, vid för den tyska biståndsmyndigheten GIZ, som ska delta i utförandet av projektet under nästa år.

Titus Antoine påpekar att klimatförändringarna haft en stor inverkan på tillgången till vatten.

– Det handlar om torkor och förändringar i tillgången på friskt vatten. Det regnar mindre ofta, men när regnen väl kommer handlar det om hård nederbörd som slår mot jordbruket.

Projektet för att stärka tillgången på vatten kommer att pågå fram till 2023 och ingår i en bred satsning från Grenadas regering för att landet ska stå bättre rustat inför klimatförändringarna, i samarbete med FN:s utvecklingsprogram och GIZ.

För att minska vattenkonsumtionen inom jordbruk och turistindustri kommer aktörer inom dessa sektorer att erbjudas ekonomisk hjälp för att installera ny teknik som kan effektivisera deras användning av vatten.

En annan del av satsningen syftar till att förbättra lagringsmöjligheterna för vatten på olika strategiska platser i landet.

Jewel Fraser