Thailand först i Asien med neutrala cigarettpaket

Bangkok, 181122 (IPS) – Thailand blir det första landet i Asien som inför reklamfria standardiserade cigarettpaket och snart kan Singapore följa efter. Det innebär att en dominoeffekt kan vänta, skriver Wendell C Balderas vid organisationen Southeast Asia Tobacco Control Alliance i denna kommentar för IPS.

Den 14 november godkändes en lag i Thailand som innebär att cigaretter i framtiden bara får säljas i förpackningar som inte har någon färgglad text eller logotyp som kan förknippas med vissa märken. I stället kommer förpackningarna var bruna och till 85 procent bestå av bilder som varnar för tobakens negativa hälsoeffekter. Cigarettmärket ska vara skrivet i ett standardiserat typsnitt. De nya reglerna kommer att börja gälla inom 270 dagar.

Standardiserade cigarettpaket anses vara en av de bästa metoderna för att motverka rökning och ligger i linje med rekommendationer från WHO. Det minskar lockelsen att köpa tobaksprodukter och sätter stopp för att paketen blir en del av reklamen samtidigt som hälsovarningarna blir mycket tydligare.

Genom beslutet förblir Thailand ett av de länder som går främst mot rökningen i Asien och blir ytterligare ett av de länder i världen som inför neutrala cigarettpaket.

Även om tobaksbolagen förnekar det så har studier i Australien och Storbritannien visat att standardiserade cigarettförpackningar ger resultat. En undersökning som gjorde i Australien ett år efter genomförandet visade att fler vuxna rökare blivit medvetna om farorna och att fler blivit motiverade att sluta röka på grund av varningsinformationen. En annan studie visade samtidigt att det blivit mindre vanligt att människor rökte offentligt, vilket tyder på att de standardiserade paketen även kan ha en effekt på människors normer.

En genomgång av ett antal studier som gjorts av ett oberoende nätverk, Cochrane review, har visat att cigaretter från neutrala paket upplevs som mindre goda att röka och av sämre kvalitet jämfört med från de färgglada paketen.

De nya thailändska reglerna ingår som en del av flera åtgärder mot tobaken som slagits fast i Thailand. Andra åtgärder är bland annat ett förbud mot försäljning av enskilda cigaretter samt kraftigt höjda böter för den som bryter mot regler om rökfria miljöer.

Tidigare i november meddelade även Singapore att man kommande år planerar att införa standardiserade cigarettpaket, och nu kan vi förvänta oss att många fler länder i Asien kan komma att följa efter.

På global nivå var Australien det första landet att införa neutrala cigarettpaket 2012. Sedan dess har ytterligare åtta länder infört samma regler och många fler länder överväger att följa efter.

Tidigare i år slog Världshandelsorganisationen, WTO, fast att Australiens lag om standardiserade cigarettpaket inte bryter mot internationella handelsregler.

Tobaksindustrin har en lång historia av att genom hot om juridiska åtgärder skrämma myndigheter i framför allt låg- och medelinkomstländer. Men beskeden från Thailand och Singapore, liksom avgörandet i WTO, kan nu bana väg för att fler länder genomför de åtgärder som behövs för att bekämpa den livsfarliga rökningen.

Wendell C Balderas